'

Potpisan ugovor o sufinansiranju mera energetske sanacije stambenih zgrada, porodičnih kuća i stanova

LOKALNE VESTI
Autor: Hit2
Izvor: pozarevac.rs
Ned, 13.03.2022
0

Gradonačelnik Grada Požarevca Saša Pavlović potpisao je sa Ministarstvom rudarstva i energetike ugovor o sufinansiranju mera energetske sanacije stambenih zgrada, porodičnih kuća i stanova sa Ministarstvom rudarstva i energetike. Ukupna sredstva predviđena za ovu namenu iznose 14.200.000,00 dinara od kojih je 7.100.000,00 dinara obezbedio Grad, a ostalih 7.100.000,00 Ministarstvo.




Nakon potpisivanja gradonačelnik Grada Požarevca Saša Pavlović je istakao da je propisan čitav niz mera a jedna je podizanje energetske efikasnosti kroz termičku izolaciju fasada, zidova, krovova, instalicija cirkulacionih pumpi, toplotnih pumpi, promena stolarije, instalacija solarnih panela i jedna od ključnih mera je sufinansiranje priključka na toplifikacionu ili gasifikacionu mrežu.




Pavlović je još dodao da ovo neće biti jedine mere i da se pravilnik može menjati uvođenjem novih mera i da za sada ovaj pilot projekat će se odnositi na navedene mere.

On je rekao da su ove mere značajne zbog smanjivanja rasipanja energije a za građane je značajno što će moći da na svojim objektima da urade nove termičke izolacije, fasade i da zamene stolariju a poseban akcenat je stavio na subvencionisanje toplifikacionih priključaka od kojih će korist imati građani ali i lokalna samouprava.

Uskoro će Grad objaviti poziv za privredne subjekte od kojih će fizička lica moći da nabave materijal i opremu odgovarajućeg kvaliteta sa ugradnjom. 

Nakon objavljivanja liste privrednih subjekata biće raspisan konkurs za vlasnike stambenih objekata koji su zainteresovani za korišćenje ovih mera.

Mere poboljšanja energetske efikasnosti stambenih zgrada, porodičnih kuća i stanova koje će Grad Požarevac sufinansirati, kao i način sufinasiranja možete pogledati na sledećem linku https://pozarevac.rs/wp-content/uploads/2022/03/Pravilnik_compressed.pdf

 

Vaši komentari
Ostavite komentar