'

Koje partije su do sada predale izborne liste i ko su sve kandidati za poslanike?

POLITIKA
Autor: Hit2
Izvor: danas.rs
Pon, 21.02.2022
0

Za manje od sedam dana od kada su raspisani vanredni parlamentarni izbori u Srbiji, koji će se održati 3. aprila, Republička izborna komisija je do danas proglasila osam izbornih lista različitih političkih opcija i koalicija.


 


Pod rednim brojem jedan je lista najveće vladajuće partije SNS, čiji je nosilac predsednik Aleksandar Vučić.

Na listi od 250 kandidata za narodne poslanike, osim pripadnika SNS koji su većini, nalaze se još i predstavnici PUPS, SPO, SDPS Rasima Ljajića, Pokret Snaga Srbije Bogoljuba Karića, SNP Nenad Popovića i Pokret socijalista Aleksandra Vulina.

 

Spisak kandidata na listi „Aleksandar Vučić – Zajedno možemo sve“ dostupan na ovom linku.


Druga proglašena izborna lista je koalicije Socijalistička partija Srbije (SPS) – Jedinstvena Srbija (JS) – Zeleni SrbijeLista broji takođe 250 kandidata koje možete pogledati ovde.


RIK je kao treću objavio izbornu listu Saveza vojvođanskih Mađara koju predvodi Ištvan Pastor, a na ovom linku je spisak svih njihovih kandidata za novi saziv Skupštine Srbije.


Srpska radikalna stranka će se na glasačkom listiću 3. aprila naći pod brojem četiri. Prvi na listi je lider radikala Vojislav Šešelj, dok je njegov sin Aleksandar treći. Ko je još na njihovoj listi kandidata pogledajte u posebnoj vesti.


RIK je objavio još četiri liste za parlamentarne izbore. Broj 5 nosiće lista „Marinika Tepić – Ujedinjeni za pobedu Srbije“.


Na listi se nalaze predstavnici više političkih organizacija, među kojima su SSP, DS, Narodna stranka, DZVM-VMDK, SMS, a kompletan spisak može se pročitati na linku.


Izborna lista „Dr Miloš Jovanović – Nada za Srbiju“ je šesta, a čini je koalicija DSS i Monarhista. Njihovih 250 kandidata za poslaničke klupe pričitajte ovde.


Zavetnici koje predvodi Milica Đurđević Stamenkovski biće pod rednim brojem 7, a spisak njihovih kandidata je na ovom linku.


Republička izborna komisija proglasila je danas i izbornu listu „Muftijin amanet – Stranka pravde i pomirenja (SPP) – Usame Zukorlić“ za parlamentarne izbore. Nosilac i prvi na listi je sin nedavno preminulog osnivača te partije, Muamera Zukorlića, a kompletan spisak možete pročitati ovde.


Rok za predaju lista je 15 dana pre održavanja izbora, što je u ovom slučaju do 18. marta.


Osim ovih osam parlamentarnih lista, RIK je na sajtu ove sedmice objavio i do sada proglašene izborne liste za lokalne izbore – po tri za Aranđelovac, Bor, Doljevac, Kulu i Smederevsku Palanku, po jednu za Bajinu Baštu, Majdanpek i Medveđu, pet za Beograd, po dve za Knjaževac, Kladovo, Lučane, Sevojno i Sečanj.

Vaši komentari
Ostavite komentar