'

Međunarodni dan obrazovanja

LOKALNE VESTI
Autor: Hit2
Izvor: eKapija, Hit radio
Pon, 24.01.2022
0

Generalna skupština Ujedinjenih nacija proglasila je 24. januar Međunarodnim danom obrazovanja slaveći ulogu obrazovanja za mir i razvoj. Obeležava se od 2019. godine. U Srbiji je danas počelo drugo polugodište. Tim za škole odlučio je da osnovci od prvog do četvrtog razreda nastavu pohađaju neposredno, dok će đaci od petog do osmog razreda nastavu pratiti po kombinovanom modelu, podeljeni u dve grupe. Za učenike srednjih škola nastava se takođe odvija po kombinovanom modelu.


 

 

Prema podacima UN iz 2021. godine, oko 265 miliona dece i tinejdžera širom sveta nema pristup obrazovanju, ili jednom započeto obrazovanje ne može da privede kraju.

Svrha obeležavanja dana posvećenog obrazovanju je usmeravanje pažnje vlada i javnosti na dostupnost obrazovanja kao sredstva za izlazak iz siromaštva.

Agenda za održivi razvoj do 2030, koju su usvojile sve članice UN 2015. godine među kojima i Srbija, obuhvata 17 ciljeva održivog razvoja, a cilj 4. obavezuje na zalaganje za bеsplatno predškolsko, osnovno i srеdnjе i pristupačnije univerzitetsko obrazovanje i podizanje nivoa uključenosti, posebno najosetljivijih grupa, u obrazovni sistem.

Uprkos velikom broju novozaraženih i upozorenjima pedijatara, učenci su danas krenuli u školu. Đaci od 1. do 4. razreda osnovnih škola nastavu pohađaju uživo, dok učenici od 5. do 8. razreda i srednjoškolci idu kombinovano na nastavu, podeljeni u grupe, pa jedan dan imaju nastavu onlajn, drugi dan u školi.

Ministasrtvo prosvete saopštilo je Tim za škole, kao i do sada pratiti stanje i donositi odluke na nedeljnom nivou.


Detaljnije pročitajte OVDE.



Vaši komentari
Ostavite komentar