'

Brnabić: Referendum jedan od najvažnijih rezultata vlasti

LOKALNE VESTI
Autor: Hit2
Izvor: TANJUG, foto YTsreenshot
Sre, 19.01.2022
0

Brnabić je rekla i da je referendum pokazao i kakva je Srbija bila 2009. godine, a kakva je danas.


 


Premijerka Srbije Ana Brnabić izjavila je da je izlaznost na referendumu o ustavnim promenama od više od 30 odsto izuzetno dobra, kao i da je referendum bio i ostaće jedna od najvažnijih stvari koje je aktuelna vlast uspela da uradi.

„Niko do sada nije uspeo, niti je bilo koja politička opcija koja je bila na vlasti ikada imala želju da se u potpunosti odrekne pravosuđa i uspostavi vladavinu prava, jake institucije, nezavisno sudstvo. Mi ne samo da smo želeli, već smo to i izgurali“, rekla je Brnabić gostujući na TV Prva.

Ona je dodala da je referendum, između ostalog, pokazao i da će se ujediniti svi, i krajna desnica i levica i evroskeptici i evrofanatici, u pokušaju da oslabe predsednika Srbije Aleksandra Vučića.

S tim u vezi, navela je da je o tome da li je sudstvo bilo nezavisno najbolje govori reforma pravosuđa iz 2009. godine, kada je na vlasti bila Demokratska stranka, kada smo, dodala je, u jednom danu izgubili 837 suduija.

„Oni su zamenili 837 sudija u jednom danom pod plaštom reforme pravosuđa, a ustvari je to bila politička čistka u pravosuđu“, ocenila je Brnabić.

Navela je da su se kao posledica toga desila tri samoubistva sudija koji su se, dodala je, ubili, jer su proglašeni kao nedostojni i završili bez posla, u nemaštini.

„To je Srbija 2009. godine i politički uticaj na pravosuđe. Srbija 2022. godine – promena Ustava na način da se garantuje nezavisnost sudstva, samostalnost tužilaštva, da sudije svojom većinom u Visokom savetu sudstva biraju sudije što će garantovati i veću odgovornost i efikasnije pravosuđe“, rekla je Brnabić.

Navela je da je zadovoljna izlaznošću, kao i rezultatom, ali i dodala da Vučić nije zadovoljan rezultatima i time što su, kako je navela, značajn deo članova stranke glasao protiv i pozivao druge da tako učine.

Istakla je da su svi iz EU pohvalili sprovođenje referenduma i dodala da su na izlaznost uticali koronavirus, kao i odmori, ali i to što, kako kaže, građane to nije interesovalo u tolikoj meri jer je reč o usko stručnoj temi i ne vide direktno kako se to tiče njihovog života.

„Prosečan građanin ne zna kako se biraju sudije i tužioci, teško je objasniti. Zanima ih da imaju efikasno sudstvo, da pravdu mogu da ostvare brzo i efikasno, da osećaju da je sudstvo tu da radi za njih. Zato je političarima koji su odgovorni prema građanima važno da to izguraju“, rekla je Brnabić.

Građani Srbije su se na republičkom referendumu 16. januara izjašnjavali o promeni Ustava u delu koji se odnosi na pravosuđe.

Vaši komentari
Ostavite komentar