'

Izložba crteža i akvarela Ružice Bebe Pavlović i Milice Dinić

LOKALNE VESTI
Autor: Hit2
Izvor: Hit radio
Sub, 15.01.2022
0

U Galeriji savremene umetnosti Narodnog muzeja u Požarevcu 14. januara  postavljena je „Izložba crteža i akvarela Ružice Bebe Pavlović i Milice Dinić“ – izbor dela iz istorijsko-umetničke zbirke Narodnog muzeja Požarevac.



Autorka izložbe Marina Radosavljević, istoričar umetnosti, viši kustos Narodnog muzeja u Požarevcu o stvaralaštvu umetnica kazala je da autentična i vizuelno prepoznatljiva umetnost ekspresionističko-fantastičnog prizvuka Ružice Bebe Pavlović ističe spontanost kao glavnu odliku.  Umetnica istražuje autobiografsku i nesvesnu dimenziju u svojim slobodnim, ali preciznim crtežima oslobađajući svoje anksioznosti, znanja, sećanja i emocije. Njen mrak je prevaziđen meditativnom i analitičkom praksom.



O stvaralaštvu Milice Dinić autorka izložbe je kazala da u  negovanju tema mrtve prirode i pejzaža sa zračenjem tradicije crnog konturnog linearizma i forme na crtežima i finih pastelnih boja na akvarelima, umetnost Milice Dinić nastavlja nit poetskih, intimnih strujanja koja se javljaju u prvoj polovini XX veka, i nastavljaju život i u posleratnom periodu.
Fragmenti sećanja ili osećanja, preformulisani su na sopstveni način u umetničko delo. Ta čulna iskustva Miličino je vizuelno okruženje, a njega čine drvoredi, krovovi, njen atelje, saksije, vaze, suncokreti, ruže...

Vaši komentari
Ostavite komentar