'

Rak grlića materice je maligna bolest koja se može sprečiti

LOKALNE VESTI
Autor: Hit2
Izvor: zzjzpo
Pet, 14.01.2022
0

Evropska nedelja prevencije raka grlića materice se obeležava od 17. do 23. januara, u cilju podizanja svesti žena o raku grlića materice i načinima prevencije. Prema podacima sa kojima raspolaže Centar za kontrolu i prevenciju bolesti ZZJZPožarevac, u toku 2021. godine, služba za zdravstvenu zaštitu žena Doma zdravlja Požarevac, u okviru organizovanog skrininga na rak grlića materice pozive za preventivni ginekološki pregled je uputila za ukupno 3.500 žena koje pripadaju životnoj dobi od 25 do 64 godine. Od tog broja na preventivni ginekološki pregled odazvalo se ukupno 1066 žena ili 30,46% kojima je u okviru ginekološkog pregleda urađen PAP test. Od ukupnog broja pregledanih žena (1066) kod 86 žena ili 8,07% bila je neophodna dodatna dijagnostika (kolposkopija). 


 


Osnovna poruka svim ženama je da je rak grlića materice maligna bolest koja se može sprečiti. „BOLjE SPREČITI NEGO LEČITI – REDOVNOM KONTROLOM POBEDIĆEMO KARCINOM GRLIĆA MATERICE” je slogan 16. Evropske nedelje prevencije raka grlića materice koji pokreće žene da razmišljaju o svom reproduktivnom zdravlju i da u toku godine odvoje dan kada će posetiti svog lekara i obavati preventivni pregled.

Rak grlića materice je prepoznat kao ozbiljan javnozdravstveni izazov u Srbiji. Ministarstvo zdravlja je zato krajem 2012. godine uvelo organizovani skrining raka grlića materice.

Na osnovu najnovijih procena za 2020. godinu, Evropskog informacionog sistema, žene u Srbiji se sa stopom obolevanja od 23,3 na 100.000, nalazi na petom mestu u Evropi posle Crne Gore, Rumunije, Estonije i Litvanije. Stope umiranja od raka grlića materice su visoke. Mortalitet od raka grlića materice je 8,8 na 100.000 žena.
Zavod za javno zdravlje Požarevac zajedno sa koordinatorima zdravstveno vaspitnog rada, službama za zdravstvenu zaštitu žena, odraslih i polivalentne patronaže domova zdravlja na teritoriji Braničevskog i Podunavskog okruga obeležiće Evropsku nedelju prevencije raka grlića materice organizovanjem različitih edukativno-promotivnih aktivnosti sa ciljem promocije značaja očuvanja reproduktivnog zdravlja i mogućnosti korišćenja dostupnih mera prevencije u cilju sprečavanja obolevanja i umiranja od raka grlića materice uz poštovanje svih preventivnih mera koje se odnose na sprečavanje širenja zarazne bolesti COVID-19 izazvane virusom SARS-CoV-2.

Vaši komentari
Ostavite komentar