'

Buster doza davaće se nakon četiri ili pet meseci od druge doze

ZDRAVLJE
Autor: Hit 1
Izvor: RTS
Sre, 27.10.2021
0

Predsednica Nacionalnog komiteta za imunizaciju kaže da će ovih dana biti doneta odluka da se buster doza daje nakon pet, a ne šest meseci.Samo će se "Sinofarmova" vakcina davati četiri meseca nakon druge doze.
U Srbiji se buster doza daje šest meseci posle druge doze vakcine protiv koronavirusa. To bi ovih dana trebalo da bude promenjeno, kaže za RTS predsednica Nacionalnog komiteta za imunizaciju prof. dr Ljiljana Marković Denić.

"Stekla su se nova saznanja i nove zemlje prelaze na druge termine vakcinacije. Sada je preporuka da se taj period skrati na pet meseci, osim za 'Sinofarmovu' vakcinu, koja će se davati četiri meseca nakon druge doze", rekla je prof. dr Ljiljana Marković Denić.

Narednih dana u Srbiji počinje merenje imuniteta posle vakcinacije, koje će pokazati koliko smo zaštićeni i koliko meseci nakon primanja vakcine.
Prof. dr Ljiljana Marković Denić dodaje da je Srbija jedna od 22 zemlje koje učestvuju u ovoj studiji, prenosi RTS.
Godinu dana pratiće se oko hiljadu ispitanika, a u pitanju je slučajni uzorak.

Određivaće se ono što se standardno određuje - antitela i ćelijski imunitet, što rade imunolozi, rekla je dr Marković Denić.
Ističe da je najvažnije utvrditi kakav je imunitet posle buster doze, mada se paralelno s tim prate i oni koji primaju prvu dozu vakcine.

"Za nešto više od mesec dana imaćemo domaće rezultate. Do sada smo se uglavnom oslanjali na rezultate studija iz inostranstva. Očekujemo da saznamo koliko dugo traje imunitet", rekla je doktorka, napomenuvši da u Srbiji imamo privilegiju da imamo četiri vrste vakcina, dok ostali imaju jednu ili dve. 

Vaši komentari
Ostavite komentar