'

Otkrivanjem raka dojke u ranoj fazi bolesti znatno se povećava uspešnost lečenja

LOKALNE VESTI
Autor: Hit2
Izvor: zzjzpo
Sre, 13.10.2021
0

Oktobar se, kao Međunarodni mesec borbe protiv raka dojke, obeležava u mnogim zemljama širom sveta, kako bi se skrenula pažnja na rasprostranjenost ove bolesti i podigla svest o značaju prevencije, ranog otkrivanja i pravovremenog započinjanja lečenja osoba obolelih od karcinoma dojke. Kada se otkrije na vreme rak dojke je izlečiv u preko 90% slučajeva, jer su tada terapijske mogućnosti veće i lečenje efikasnije, čime se podiže kvalitet života obolelih žena. 2018. godine, broj novoobolelih žena od raka dojke bio je u Braničevskom okrugu 67 a u Podunavskom okrugu 118. Broj umrlih žena od raka dojke u Braničevskom okrugu iznosio je 27 a u Podunavskom okrugu 51, podaci su ZZJZ Pozarevac.


Rak dojke predstavlja vodeći uzrok obolevanja i umiranja od malignih bolesti širom sveta.

Prema procenama Međunarodne agencije za istraživanje raka u svetu je, od raka dojke, tokom 2020. godine registrovano više od 2.260.000 novoobolelih i skoro 685.000 umrlih žena svih uzrasta. U Evropi je, u istoj godini, registrovano više od pola miliona novoobolelih i skoro 142.000 umrlih žena od raka dojke.

Prema podacima Instituta za javno zdravlje Srbije „Dr Milan Jovanović Batutˮ, rak dojke predstavlja vodeći maligni tumor u obolevanju i umiranju žena u Srbiji. 

Takođe, rak dojke je jedan od vodećih uzroka prevremene smrti kod žena u Srbiji i meren godinama izgubljenog života, karcinom dojke je na trećem mestu kao uzrok smrti kod žena starosti od 45. do 64. godine, posle cerebrovaskularnih bolesti i ishemijske bolesti srca. Prema podacima iz 2018. godine, u Republici Srbiji od raka dojke, broj novoobolelih žena bio je 4561, a ukupan broj umrlih 1691.


2018. godine, broj novoobolelih žena od raka dojke bio je u Braničevskom okrugu 67 a u Podunavskom okrugu 118.  Broj umrlih žena od raka dojke u Braničevskom okrugu iznosio je 27 a u Podunavskom okrugu 51.

Otkrivanjem raka dojke u ranoj fazi bolesti znatno se povećava uspešnost lečenja. Pravovremenom primenom odgovarajuće savremene terapije i daljim kontinuiranim tretmanom, moguće je značajno unaprediti zdravstveno stanje i kvalitet života obolelih žena.

Zavod za javno zdravlje Požarevac je ustanova čija je prioritetna aktivnost rad na promociji zdravlja i prevenciji bolesti, koje se baziraju na saradnji sa predstavnicima lokalnih samouprava i organizaciji promotivnih aktivnosti kako bi doprineli da što veći broj žena obavi preventivni pregled u cilju ranog otkrivanja karcinoma dojke.

Vaši komentari
Ostavite komentar