'

Miholjdan bez Miholjskog leta

LOKALNE VESTI
Autor: HIT 1
Izvor: HIT RADIO
Uto, 12.10.2021
0

Pravoslavni vernici I SPC danas slave Svetog Kirjaka Otšelnika, u narodu poznatiji kao Miholjdan. Ove godine izostaje Miholjsko leto.Vernici u Srbiji smatraju da sa ovim danom dolazi pravo jesenje vreme, kiša I značajno niže temperature. Miholjsko leto ili produžetak lepih letnjih dana ove godine izostaje. Meteorolozi najavljuju za danas maksimalnu dnevnu temperaturu do 16 stepeni I obilne padavine. Kiša bi trebalo , po najavama meteorologa da pada I tokom sutrašnjeg dana.

Sveti Kirjak je rođen u Korintu krajem četvrtog veka i za života je smatran stubom hrišćanstva i uzorom monaških vrlina.

Čitajući Sveto pismo, veoma rano je počeo da se divi ustrojstvu spasenja ljudskog roda, a želja za duhovnim životom odvela ga je u Jerusalim, gde je stupio u manastir i dobio početna uputstva o monaškom životu.Boravio je u više manastira gde se, posvetivši se hrišćanskoj veri, i borio protiv jeresi.Predanje kaže da je bio krupan i snažan čovek, iako je ceo život proveo u strogom postu. Pred kraj života boravio je u monaškoj obitelji Svetog Haritona, gde su monasi jeli jedanput dnevno, i to po zalasku sunca.

Kirjaka su monasi poštovali kao iscelitelja i utešitelja bolesnih i nevoljnih. Poživeo je 109 godina i upokojio se 557. u pustinji gde je proveo starost i poslednje godine života.

Vaši komentari
Ostavite komentar