'

Svetski dan borbe protiv hepatitisa

LOKALNE VESTI
Autor: Hit2
Izvor: zzjzpo
Sre, 28.07.2021
0

Od 2010. godine, u preko 180 zemalja sveta, 28. jula obeležava se Svetski dan borbe protiv hepatitisa. Ovaj dan je odabran u čast rođendana nobelovca prof. Blumberga, koji je otkrio virus Hepatitisa B. „Hеpаtitis nе mоžе dа čека!” slоgаn је оvоgоdišnjе каmpаnjе i ističе pоtrеbu dа sе u еliminаciјi ovоg јаvnоzdrаvstvеnоg prоblеmа ubrzaјu nаpоri, којi su dоdаtnо uspоrеni tокоm pаndеmiје COVID-19 u cеlоm svеtu.

 


Cilj obeležavanja ovog datuma je povećanje svesti o virusnim hepatitisima, upali jetre koja uzrokuje niz zdravstvenih problema, uključujući i karcinom jetre. I pored pandemije COVID-19, kako u svetu tako i kod nas, neophodno je obratiti pažnju i na virusne hepatitise B i C.

Prema podacima SZO, u svetu živi preko 320 miliona ljudi sa nekim oblikom hroničnog hepatitisa. Ove infekcije se po učestalosti nalaze na drugom mestu među svim zaraznim bolestima (iza tuberkuloze).

U maju 2016. godine, SZO je usvojila Strategiju globalnog zdravstvenog sektora za virusne hepatitise, u cilju eliminacije virusnih hepatitisa kao javnozdravstvenog problema do 2030. godine (90% smanjenje incidencije i 65% smanjenje smrtnosti). Eliminacija virusnog hepatitisa kao javnozdravstvenog problema zahteva da 90% onih koji su inficirani budu dijagnostikovani, a da 80% onih koji su dijagnostikovani dobiju adekvatnu terapiju.

Prema podacima Instituta za javno zdravlje „Dr Milan Jovanović Batutˮ u našoj zemlji godišnje se prijavi oko 5% slučejeva Hepatitisa u odnosu na ukupan broj prijavljenih zaraznih bolesti.

U našoj zemlji se od 2006. godine sprovodi obavezna imunizacija protiv virusnog hepatitisa B dece u prvoj godini života i nevakcinisane dece u 12. godini života. Ova visoko efektivna preventivna mera je doprinela da se u poslednjih 10 godina registruje značajno smanjenje broja obolelih od akutnog hepatitisa B. Sa druge strane registruje se trend porasta stopa novodijagnostikovanih hroničnih slučajeva virusnih hepatitisa B i C.

Hepatitis B i C se ne dobijaju socijalnim kontaktom sa obolelim (rukovanjem, niti ako radimo ili družimo sa takvom osobom). Najveći rizik za prenošenje virusa hepatitisa B i C, predstavlja kontakt sa krvlju inficirane osobe, mada se virus nalazi i u drugim telesnim tečnostima. Svaka osoba može da se inficira, ali ipak postoje osobe koje su pod povećanim rizikom usled: razmene nesterilnog pribora za injektiranje droga, medicinskih i stomatoloških intervencija obavljenih neadekvatno sterilisanim ili nesterilisanim instrumentima za višekratnu upotrebu, tetovaža i pirsinga i određenih kozmetičkih usluga urađenih nesterilnim priborom, razmene pribora za ličnu higijenu (brijači, četkice za zube...), seksualnih odnosa bez zaštite.

Detaljnije pročitajte OVDE. 

Vaši komentari
Ostavite komentar