'

Ko ima pravo na besplatne udžbenike

LOKALNE VESTI
Autor: Hit2
Izvor: mpn.gov.rs
Uto, 23.02.2021
0

Ministarstvo prosvete, nauke i tehnološkog razvoja i u školskoj 2021/2022. godinu obezbeđuje besplatne udžbenike i druga nastavna sredstva za učenike osnovnih škola iz socijalno ugroženih porodica. Za ove namene je u budžetu Ministarstva opredeljeno 700 miliona dinara.

 

Pravo na besplatne udžbenike imaju učenici iz socijalno/materijalno ugroženih porodica (primaoci novčane socijalne pomoći), učenici koji osnovnoškolsko obrazovanje i vaspitanje stiču po individualnom obrazovnom planu, učenici sa smetnjama u razvoju i invaliditetom koji obrazovno-vaspitni rad ostvaruju po individualnom obrazovnom planu i drugim učenicima kojima su potrebni prilagođeni udžbenici (uvećan font, Brajevo pismo, elektronski format kao i učenici osnovnih škola koji su u porodici treće ili svako naredno rođeno dete u sistemu obrazovanja i vaspitanja.

Roditelji čija deca spadaju u neku od gore navedenih kategorija prijavljuju se školama koje su u obavezi da Ministarstvu dostave podatke do 1. marta 2021. godine. Škola je odgovorna i dužna da blagovremeno obavesti roditelja, odnosno druge zakonske zastupnike učenika, prikupi dokumentaciju i u informacioni sistem unese tačne podatke o učenicima.

Školi se kao dokaz o ispunjenosti uslova dostavlja sledeća dokumentacija:

za učenike, socijalno/materijalno ugroženih porodica, primaoci novčane socijalne pomoći, rešenje (kopija) kojim se utvrđuje pravo na ostvarivanje socijalne novčane pomoći;

za učenike koji su u porodici treće ili svako naredno rođeno dete koje je u sistemu školovanja (srednja škola, fakultet), potvrdu obrazovno-vaspitne ustanove o svojstvu učenika, odnosno studenta. Potvrda obrazovno-vaspitne ustanove o svojstvu učenika prilaže se za svako dete.

za učenike koji su u porodici treće ili svako naredno rođeno dete i nalaze se u osnovnoj školi, škola ne izdaje potvrdu, jer škola poseduje podatke o navedenim učenicima.

Za učenike koji osnovnoškolsko obrazovanje i vaspitanje stiču po individualnom obrazovnom planu nije potrebna posebna dokumentacija, jer škola poseduje podatke o navedenim učenicima.

Ministarstvo prosvete nauke i tehnološkog razvoja ove aktivnosti realizuje u okviru Programa Nabavka nastavnih sredstava za učenike, polaznike i ustanove, koji se sprovodi od školske 2009/2010. godine.

Vaši komentari
Ostavite komentar