'

Preminuo Đorđe Balašević

LOKALNE VESTI
Autor: Hit2
Izvor: RTS, foto YT sckreenshot
Pet, 19.02.2021
0

Legendarni kantautor Đorđe Balašević preminuo je tokom lečenja od kovida 19 u Kliničkom centru Vojvodina.


Pre nekoliko dana primljen je na Infektivnu kliniku gde je lečen od upale pluća izazvane kovidom 19. Pre toga se lečio kod kuće, ali mu se stanje pogoršalo pa je morao da bude prebačen u bolnicu.

Đorđe Balašević rođen je 11. maja 1953. godine u Novom Sadu. Karijeru je započeo 1977. godine sa grupom „Žetva“, koja je prvi uspeh zabeležila iste godine pesmom U razdeljak te ljubim.

Naredne godine napušta grupu i sa Vericom Todorović formira „Rani mraz“. Ubrzo izbacuje nekoliko hitova kojima je ostvario punu umetničku afirmaciju.

Sa Biljom Krstić i Borom Đorđevićem snimio je pesmu Računajte na nas, koja je postala svojevrsna himna generacije.

Solo karijeru započinje 1982. godine albumom Pub, koji je zabeležio veliki uspeh. Te godine održao je i svoj prvi koncert u prepunom Centru „Sava“. Već naredne objavljuje ploču Celovečernji the kid, a 1984. u saradnji sa TV Novi Sad snima film Celovečernji Kid.

Ogroman uspeh postigao je albumom Bezdan 1986. godine, na kojem su se našli neki od najvećih hitova, poput balada Ne volim januar, Ne lomite mi bagrenje i Bezdan. Balašević je i sam rekao da mu najplodniji deo karijere počinje ovim albumom.Vaši komentari
Ostavite komentar