'

Požarevačka bolnica: Situacija u bolnici najteža od početka epidemije

LOKALNE VESTI
Autor: Hit2
Izvor: obp
Uto, 24.11.2020
0

U kovid bolnici u Požarevcu trenutno je na lečenju 187 pacijenata sa simptomima koronavirusa, od kojih je samo 8 iz drugih sredina, svi ostali su iz Braničevskog okruga, navodi se u saopštenju požarevačke bolnice.


Infekcija je potvrđena kod više od 100 pacijenta. Prosek godina kreće se između 30 i 80

Pritisak na bolnicu rapidno raste, tokom jučerašnjeg dana imali smo 16 prijema,a tokom vikenda je taj broj bio daleko veći.

Na respiratoru je trenutno 7 pacijenata, dok je 10 na neinvazivnoj ventilaciji (NIV). 

Dodatni kiseonik prima oko 90 pacijenata što je trenutni bolnički maksimum. 

Kako se navodi, klinička slika je vrlo teška i pacijenti dolaze već u vrlo teškom stanju.  Nažalost, tokom jučerašnjeg dana preminula su 3 pacijenta starosti od 56 do 58 godina, kod kojih je koronavirus bio potvrđen.

Trenutno je infekcija potvrđena kod 38 zaposlenih u Opštoj bolnici Požarevac, od kojih je troje na bolničkom lečenju.

Iz požarevačke bolnice obaveštavaju javnost da je situacija u bolnici najteža od početka epidemije. 

Bolnički kapaciteti su popunjeni, zbog teškog stanja pacijenata onemogućeni su da ih otpuštaju, pa samim tim je ograničen i prijem. Zato su u situaciji da hospitalizuju samo pacijente sa najtežom kliničkom slikom. 

Pored toga nema više ni slobodnih kiseoničnih mesta, niti respiratora. Ako se nastavi ovoliki pritisak na bolnicu, osim što nema mesta, građane neće imati ni ko da leči jer osim 38 pozitivnih zaposlenih, veliki broj lekara i medicinskih sestara nalazi se u kućnoj izolaciji čekajući kontrolne testove. Tačnije, trenutno zbog bolesti ili kontakata sa obolelima ne radi 30 lekara, 105 medicinskih sestara i tehničara i 17 nemedicinskih radnika. Ukupno 152 zaposlena su van stroja.

Preostalo osoblje je na ivici snage i ulažu ogroman napor i trud da situaciju drže pod kontrolom.

Iz bolnice, građane mole da pokušaju da razumeju situaciju u kojoj se nalazi bolnica, ali i zdravstveni sistem uopšte, kao i da budu maksimalno oprezni prema svom i zdravlju i životu svojih bližnjih. Radnicima u zdravstvu je sada najpotrebnije razumevanje i pomoć sugrađana, a jedino se može pomoći poštovanjem mera i odgovornim ponašanjem. U suprotnom, situacija će izmaći kontroli i svi ćemo biti u problemu.

Usporimo i zaustavimo cirkulaciju virusa u našoj sredini. Svi zajedno. Smanjite kontakte, izbegavajte slavlja, nosite maske, navodi se u saopštenju Opšte bolnice Požarevac...

Vaši komentari
Ostavite komentar