'

Požarevački đaci uče kako se rešavaju problemi zaštite životne sredine

MLADI I ZELENI
Autor: Hit2
Izvor: Hit radio
Pon, 2.11.2020
0

Eko škole su međunarodni program kojim se mladi podstiču na aktivno uključivanje u brigu o svom okruženju. Međunarodni program Eko škole u Srbiji promovišu Ambasadori održivog razvoja a požarevačka OŠ “Sveti Sava” je jedina škola u gradu, koja je uključena u program Eko škole u Srbiji.

 

Ovaj program je namenjen svim ustanovama u Srbiji. Program promoviše zaštitu životne sredine kroz radionice i korake ekologije koja jedna ustanova mora da ispuni kako bi dobila međunarodni sertifikat i zelenu Eko zastavu. OŠ Sveti Sava Požarevac se 2016. godine, prijavljuje za program Eko škole Srbije i nakon prijave škola je oformila Eko odbor i izabrala kordianatora za projekat I tu funkciju obavlja Danica Garalejić, nastavnik geografije.

 

Kako je istakla za naš mediji, pristup koji ovaj projekat podržava, je participativni pristup I to kombinacija učenja i delovanja, što čini ovaj projekat idealnim za škole koje žele da se upuste u osmišljen put za poboljšanje životne sredine kako u školi i lokalnoj zajednici.

Komisija koja smatra da je ustanova ispunila određene uslove dodeljuje Eko zelenu zastavu  školi. Što je požarevačka  škola Sveti Sava i dobila 2018. Godine.

Po rečima Danice Garalejić, kordianatora projekta škola je uključena u Eko programe “Svaka limenka se računa”,  “Karavan za klimu”, “Energetska efikasnost” I “Eko paket kreativni konkurs”.

“Inače u programu su uključeni svi učenici nastavnici i pomoćno osoblje. Škola je više puta pobeđivala na takmičenjima i osvajala prva mesta I to “Eko paket kreativni konkurs 2017. Godine osvojili smo prvo mesto I nagradu od 100.000 dinara, i “Svaka limenka se računa” osvojili smo dva puta prvo mesto I nagradu od 100.000 dinara", kaže Garalejić dodajući da je škola novac od nagrada upotrebila na otvaranje Eko parka ikupovinu 5 parkovskih klupa, sređivanje kabineta za istoriju i geografiju sa svim tehničkim i digitalnim uređajima kao i kupovinu Plazme Tv koji je postavljen u holu škole.

Škola će u narednom periodu nastavljati da obeležava Eko datume i da podstiče đake da budu odgovorni prema svojoj okolini, jer kako kaže nastavnica Danica, podižući stepen informisanosti kroz edukaciju, učenicima se pružaju neophodna znanja o potrebi zaštite životne sredine i primenjujući postojeće tehnike i istražujući nove, učenici se podstiču da jednostavnim, svakodnevnim akcijama doprinesu očuvanju prirodnih resursa.


Vaši komentari
Ostavite komentar