'

1. oktobar, Svetski dan starijih osoba

LOKALNE VESTI
Autor: Hit2
Izvor: Hit radio, zzjzpo
Čet, 1.10.2020
0

Skupština Ujedinjenih nacija proglasila je 1991. godine 1. oktobar za Svetski dan starijih osoba, kako bi pažnju javnosti fokusirala na položaj i probleme starijih osoba i važnost dostojanstvenog starenja. Na nivou lokalne zajednice, Međunarodni dan starijih osoba biće obeležen sutra 2. oktobra u periodu od 8 do 10 sati u prostorijama Crvenog krsta Požarevac

 

Broj starijih osoba u svetu raste. Prema podacima Svetske zdravstvene organizacije, u periodu od 2000 do 2050. godine broj starijih osoba će se povećati sa 605 miliona na dve milijarde. Sa produženjem životnog veka povećava se i broj starih, hronično obolelih i funkcionalno zavisnih osoba, čije zbrinjavanje zahteva ogromna materijalna izdvajanja i to je činjenica o kojoj se u Srbiji mora voditi računa.

U strukturi stanovništva Srbije osobe starije od 65 godina učestvuju sa 17, 4 %, što njeno stanovništvo čini jednim od najstarijih na svetu. Demografske projekcije Republičkog zavoda za statistiku govore da će se taj procenat u bućnosti samo povećavati.

Ove godine obeležava se 75. rođendan Ujedinjenih nacija i 30. rođendan Međunarodnog dana starijih osoba.

Takođe, 2020. godinu je obeležila pandemija COVID-19. Uzimajući u obzir da je rizik za obolevanje veći među osobama starije životne dobi, javnozdravstvene politike i programi su obuhvatili promotivne aktivnosti sa ciljem podizanja svesti o njihovim posebnim potrebama.

Takođe je važno prepoznati odgovornost starijih osoba prema sopstvenom zdravlju i njihovu ulogu u fazama spremnosti i reagovanja na trenutnu i buduću pandemiju.

Ova godina je takođe prepoznata kao „Godina medicinskih sestara i babica”. Međunarodni dan starijih osoba naglašava ulogu zdravstvenih radnika, posebno medicinskih sestara u pružanju zdravstvene zaštite starijoj populaciji i poziva na podizanje kapaciteta kako bi se obezbedila bolja podrška zdravstvenom sistemu.

Zavod za javno zdravlje Požarevac, u saradnji sa Domovima zdravlja na teritoriji Braničevskog i Podunavskog okruga podržava i organizuje obeležavanje Međunarodnog dana starijih osoba, sa ciljem da se naglasi važnost smanjenja nejednakosti u životnom okruženju stanovnika trećeg doba.

U Požarevcu Međunarodni dan starijih osoba biće obeležen sutra 2. oktobra u periodu od 8 do 10 sati u prostorijama Crvenog krsta Požarevac akcijom u okviru koje ćestarijim sugrađanima biti meren pritisak, šećer u krvi ali i upućen i neki savet kako bi poboljšali svoje zdravlje.

Vaši komentari
Ostavite komentar