'

Uskoro ističe moratorijum na kredite

LOKALNE VESTI
Autor: Hit2
Izvor: RTS
Uto, 29.09.2020
0

Ove nedelje ističe drugi moratorijum u otplati kredita koji je prihvatilo 82 odsto zaduženih građana i 69 odsto preduzeća. Ukupna vrednost zaustavljenih obaveza prema bankama iznosi skoro milijardu evra.


Generalni sekretar Udruženja banaka Vladimir Vasić rekao je za RTS da je moratorijum uveden kao jedna od mera za stabilizaciju finansijskog sistema i da posle šest meseci može da se kaže da je postignut efekat tih mera.

Vasić je naveo da je siguran da je moratorijum doprineo opštoj likvidnosti i privrede i građana.

Kada je reč o otplati, Vasić je rekao da građani mogu da očekuju da dobiju plan otplate u narednih nekoliko dana, ukoliko ga već nisu dobili.

"Ono što je jako bitno, opet naglašavamo da postoje tri mogućnosti. Prva jeste da su, recimo, potrošili novac za ova dva meseca i onda se ta kamata koja je redovna, raspoređuje linearno na ostatak duga i period otplate se produžava za dva meseca i oni nastavljaju da plaćaju svoju ratu", kazao je Vasić tokom gostovanja u Jutarnjem dnevniku.

Dodao je da građani imaju rok od sedam dana da se opredele za druge dve opcije otplate.

"To znači da, ako nisu uopšte potrošili novac, to znači da se jave banci i kažu 'Molim vas, ja imam dve rate, naplatite' i nastavljaju da plaćaju rate kao i ranije", naveo je Vladimir Vasić.

Vasić je naveo da je treća opcija otplate za građane koji su potrošili deo novca, ali kojima je ostalo dovoljno da plate kamatu. I u tom slučaju se period otplate produžava za dva meseca.

Istakao je da građani koji se odluče za prvi način otplate ne moraju da se jave banci, već će plan biti primenjen po automatizmu.

Vasić je naveo da veruje da će građani na vreme plaćati svoja dugovanja.

Opsirnije procitajte OVDE. 

Vaši komentari
Ostavite komentar