'

Novi izazovi za Turističku organizaciju Grada Požarevca

LOKALNE VESTI
Autor: Hit2
Izvor: Hit radio
Ned, 27.09.2020
0

Svetski dan turizma obeležava se danas 27. septembra i ove godine obeležava se temom “Turizam i ruralni razvoj”. Sve zemlje sveta, uključujući i Srbiju, dočekuju ga sa velikim ekonomskim gubicima, nastalim kao posledica pandemije koja je zaustavila putovanja gotovo u potpunosti. Kako je istakao za naš mediji Vasilije Baldić, v.d.direktora Turističke organizacije grada Požarevca, Požarevac kao turistička destinacija u celoj ovoj situaciji uspeva da opstane sa svim svojim resursima. Svi objekti i sadržaji otvorenog i zatvorenog tipa nastavili su sa radom, a neki od njih čak beleže i rekordne posete u odnosu na iste periode predhodne godine.


Novonastala situacija izazvana koronavirusom ovu privrednu granu u celom svetu maksimalno je ugrozila. Svi poslenici u lancu turizma se bore i nalaze načina da se reorganizuju i opstanu. 

Kako kaže v.d. direktora TO Grada Požarevca Vasilije Baldic, dobar deo država pa i naša učinili su napor da na razne načine pomognu opstanak.

"Ono što je karakteristika u Srbiji je činjenica da je uprkos ograničenjima u putovanjima, oživeo domaći turizam, a naročito ruralni turizam.Požarevac kao turistička destinacija u celoj toj situaciji uspeva da opstane sa svim svojim resursima" istice Baldic. 


Po njegovim rečima, u Požarevcu su svi objekti i sadržaji otvorenog i zatvorenog tipa nastavili  sa radom, a neki od njih čak beleže i rekordne posete u odnosu na iste periode predhodne godine, primer je Arheološki park Viminacijum i za razliku od predhodnih karakteristične su pojedinačne iporodične posete.

"Ono na čemu radimo je regionalno povezivanje sa TO Donjeg Podunavlja, jer postoji dovoljno sličnosti ili različitosti u sadržajima koje ovo područje može da pruži. Pa tako imamo formirane tematske rute, kao što su arheloška od Viminacijuma, Ramske i Golubačketvrđave, Lepenskog vira i Fetislama, verska sa manastirima, Rukumija, Nimnik, Tumane... Ceo tok Dunava na ovom području uključujući i pritoke je intersantan i bogat ribom i kao takav pogodan za ribolovni turizam, pa nautika, krak Dunavca od plaže Topoljar do ušća u Dunav, Srebrno jezero, Golubac i mnogi drugi idealni su za jedrenje, džetski i ostale sportove na vodi, kaze Baldic dodajući da ovo vreme je upravo prilika da se bolje organizujuo i iskoriste sve komparativne vrednosti područja, i stave u funkciju objedinjenog turističkog proizvoda ili ponude.