'

Dodeljeni ugovori o subvenciji u opremi za 10 nezaposlenih lica i 10 ugovora o subvenciji u vidu opreme za mikro i mala preduzeća

LOKALNE VESTI
Autor: Hit2
Izvor: Hit radio
Pet, 18.09.2020
0

Dodeljeni su ugovori korisnicima subvencija na projektu „Postizanje inkluzivnog društveno-ekonomskog razvoja kroz podsticanje romskog preduzetništva i zapošljavanja“.
Ugovore je dodelio gradonačelnik grada Požarevca Saša Pavlović.Grad Požarevac projekat Nemačke razvojne saradnje „Inkluzija Roma i drugih marginalizovanih grupa u Srbiji“, koji realizuje Nemačka organizacija za međunarodnu aradnju GIZ potpisali su ugovor o sprovođenju aktivnosti "Postizanje inkluzivnog društveno-ekonomskog razvoja kroz podsticanje romskog preduzetništva i zapošljavanja“. Partnerska organizacija na ovim aktivnostima je Udruženje Roma Braničevskog okruga iz Požarevca koje ima višegodišnje iskustvo u implementiranju projekata koji se finansiraju sredstvima međunarodnih organizacija.

Aktivnosti su započete 1. oktobra 2019. godine i trajaće do kraja 2020. godine, a vrednost projekta je 150.000,00 evra. Glavni cilj jeste stvaranje pozitivnog uticaja na lokalnu zajednicu i romsko preduzetništvo kroz zapošljavanje Roma i Romkinja, povratnika na osnovu sporazuma o readmisiji, osoba sa invaliditetom, mladih osoba iz ruralnih sredina, osoba izostavljenih sa tržišta rada  i osoba iz socijalno ugroženih i ranjivih grupa.Kako je istakao gradonačelnik Požarevca Saša Pavlivić, potpisan ugovor je nastavak saradnje koji grad Požarevac ima sa svim institucijama domaćim i međunarodnim organizacijama koje u svom fokusu imaju unapređenje položaja Roma i Romkinja, povratnika na osnovu sporazuma o readmisiji, osoba sa invaliditetom, osoba izostavljenih sa tržišta rada.

"Grad Požarvac već nekoliko godina sprovodi programe aktivnog zapošljavanja za pripadnike najugroženijih grupa, što je dovelo do smanjenja nezaposlenosti. Imamo odličnu saradnju sa Nemačkom organizacijom sa saradnju GIZ sa kojom mogu slobodno da kažem imamo partnerske odnose. Danas imam zadovoljstvo da dodelim o subvenciji o opremi za 10 nezaposlenih lica i 10 ugovora o subvenciji u opremi za mikro i mala preduzeća. Očekujemo da će se u ovim preduzećima i preduzetničkim radnjama do kraja ove godine zaposliti 40 osoba u proizvodnom sektoru i u sektoru usluga. Na ovaj način za sve naše sugrađane stvaramo šansu za bolji život i rad", rekao je Pavlivić.Vesna Vidojević iz GIZ se istakla je da ova organizacija ima odličnu saradnju sa Požarevcem i sa drugih 18 gradova i opština koje su korisnici ovog projekta.

"Drago mi je što smo dobili raznosvrsne i kvalitetne poslovne ideje. Ono što nas još više raduje to je da su to sektori i usluge koji nisu one koje smatramo tradicionalno romskim. Ideje su raznolike, tako da imamo iz proizvodnog sektora proizvodnju betonskih blokova sa jedne strane a sa druge kompaniju koja pruža IT usluge", rekla je Vidojević. 

Aleksandar Popović iz SKGO-a je rekao ovom prilikom da je u velikoj konkurenciji drugih lokalnih samouprava Požarevac imao odličan projekat i da je zato izabran.
"Bilo je preko 50 prijava na ovaj konkurs i mi smo odabrali 9 gradova i opština koje su uspele da napišu dovoljne dobre projekte da bi mogli da konkurišu za ova sredstva. Od ostalih partnerskih samouprava pored Požarevca imamo i Novi Pazar, Rašku, Kraljevo, Valjevo, Bač, Apatin, Sombor, Vršac", rekao je Popović.
Vaši komentari
Ostavite komentar