'

LJUBAVNE IGRE u Galeriji savremene umetnosti

LOKALNE VESTI
Autor: Hit2
Izvor: Hit radio
Pet, 11.09.2020
0

U Galeriji savremene umetnosti 10. septembra otvorena je izložba slika pod nazivom LJUBAVNE IGRE umetnice Snežane Vujović Nikolić.


Kritički osvrt na umetnička dela Snežane Vujović Nikolić dala je Anđelka Rokvić, istoričarka umetnosti:

“Izložba Ljubavne priče, omeđena jednom univerzalnom temom, postaje čitljiva kada se susretnemo sa Malom i Velikom ljubavnom slikom. Predstavom dve apstraktne figure u bliskom dijalogu, konfrontiranim tako da zadržavaju izvesnu dozu napetosti, ali ipak uspostavljaju harmoničnu povezanost, postignuta je autonomija oblika koji teže sjedinjenju. Umetnica Snežana Vujović Nikolić prikazuje svoj egzaltiran svet, uvlačeći nas u njega i pozivajući da kroz isti kontempliramo. Prikazom svog sveta ideja, moralnih i estetskih načela, ona nas poziva da preispitamo sopstvene ”.

Svako predstavljeno delo svojevrsna je sinergija koja posvećenog posmatrača poziva da doživi katarzično ushićenje. Tretirajući, istoriji umetnosti, već poznate teme, umetnica na savremen način daje mogućnost novog čitanja, istovremeno gradeći sopstveni svet ideja i prepoznatljiv apstraktni likovni jezik.

 

Prikaz izložbe dala je Marina Radosavljević, viši kustos, istoričar umetnosti Narodnog muzeja u Požarevcu i istakla da obrađujući poznate teme i priče, Snežana Vujović Nikolić na svojim platnima nalik 3D generisanoj umetnosti prenosi jedno uzbudljivo stvaralačko usmerenje.

"Višestrukost u pristupu i raznovrsnost u zapažanju deo su percepcije umetnosti 21. veka. Prošlost i sadašnjost ujedinjeni su na slikama velikih formata novom interpretacijom kroz književna polazišta i klasični medij. Pomerati granice umetničkih načela bitna je vodilja za Snežanu Vujović Nikolić koja gledaocu ostavlja slobodu da se kreće u odabranom svetu ideja oživljenim odnosom forme i boje.“

Izložba je otvorena do 30. septembra. Ulaz u GSU je slobodan uz korišćenje  preventivnih mera zaštite protiv COVID-a 19.

Vaši komentari
Ostavite komentar