'

Ergela Ljubičevo, jedna od najstarijih ergela u Srbiji (FOTO)

LOKALNE VESTI
Autor: Hit2
Izvor: HIT Turist
Čet, 6.08.2020
0

Od četiri velike i poznate ergele - Karađorđevo, Zobnatica i Bečej vodimo vas u jednu od najstarijih, najvećih i najtrofejnijih - Ergelu Ljubičevo a verovali ili ne, cena ulaza je besplatna.

 

Ergela Ljubičevo smatra jednom od najstarijih ergela u Srbiji koju je 1853. godine osnovao knjaz Miloš Obrenović. Postoji verovanje i da je ergela nastala iz velike materinske ljubavi knjeginje Ljubice, prema najstarijem sinu Milanu (koji je bio bolešljiv), kako bi za njega stvorila kutak prirode i mira, daleko od gradske vreve. Knez Mihailo je ergeli dao naziv "Ljubičevo", u znak sećanja na svoju majku, kneginju Ljubicu, suprugu knjaza Miloša.

U cilju razvijanja turizma grada Ergela Ljubičevo 1964. godine organizuje prve naširoko poznate "Ljubičevske Konjičke Igre", koje se održavaju prvog vikenda u septembru.

 

U sklopu ergele se nalazii i kafe - suvenirnica koja radi tokom čitavog dana. Pored suvenira koje možete ovde da pazarite, možete naručiti i kaficu i odmarati oči jer vas pogled vodi ka konjiima.

 

Za kraj moramo da vas podsetimo da obavezno ponesete i neke poklone, kad već idete u goste ...

Ulaz u Ergelu je besplatan, ali naši domaćini obožavaju kockice šećera i šargarepe. Čim vide posetioce odmah im domaćinski prilaze, pomerajući slatke malene uši ka napred, kao znak radoznalosti jer očekuju neki paketić kad vec hoćete da ih mazite.