'

Vozači budite oprezni i obrate pažnju na crne tačke

HRONIKA
Autor: Hit2
Izvor: nova.rs
Uto, 4.08.2020
0

Drugi talas epidemije koronavirusa zatvorio je ovog leta građanima Srbije gotovo sve granice, zbog čega su mnogi prinuđeni da u bogatoj turističkoj ponudi naše zemlje, pronađu alternativnu lokaciju gde bi proveli godišnji odmor. Saobraćaj na srpkim putevima je zbog toga pojačan gotovo od početka leta, a imajući u vidu da se najveći broj nesreća događa upravo u ovom periodu, nadležni apeluju na vozače da budu oprezni i obrate pažnju na crne tačke, koje su se ove sezone pojavile na potpuno novim lokacijama.

 

Zbog perioda godišnjih odmora, i povećanog broja vozila na srpskim putevima, letnji meseci su posebno rizični kada je reč o saobraćaju. Ranijih godina, najkritičnije tačke u Srbiji bile su pre svega na Koridoru 10, i na putnom pravcu za Crnu Goru.

U prvih sedam meseci ove godine, na srpskim putevima, u saobraćajnim nesrećama, život je izgubilo 270 osoba, što je 13 ljudi manje u odnosu na isti period prošle godine.

Damir Okanović iz Komiteta za bezbednost saobraćaja navodi za portal Nova.rs da će ove godine doći do određenih promena, kada je reč o crnim tačkama u letnoj sezoni.

“Svakog leta, povećanje obima saobraćaja na određenim državnim putevima bilo je po klišeu. Drastično povećanje saobraćaja beležilo se na Koridoru 10 i na putnom pravcu za Crnu Goru. Međutim, sada je došlo do promena, jer prvo, nemamo tranzitni saobraćaj u tolikoj meri, na Koridoru 10, a drugo, naši građani koji su išli u Grčku, a zatim i u Crnu Goru, sada ne idu tamo. Sa druge strane, smanjen je obim saobraćaja po tom osnovu na Koridoru 10, ali je došlo do povećanje saobraćaja na drugim putnim pravcima. Saobraćaj je povećan, ali se samo prelio na neke druge putne pravce”, objašnjava Okanović.

On upozorava da će sigurno određeni putevi, koji do sada nisu bili nešto problematični sa aspekta bezbednosti, javiti kao kritične deonice, i da se, kako on kaže, nažalost može očekivati da dođe do povećanja broja saobraćajnih nezgoda na nekim od njih.

Detaljnije i opširnije pročitajte OVDE.

 

Vaši komentari
Ostavite komentar