'

Preporuke za nastavak treninga u svim sportskim objektima u zatvorenom prostoru

LOKALNE VESTI
Autor: Hit2
Izvor: SSGP
Uto, 12.05.2020
0

Nastavak trenažnog procesa vrhunskih sportista i ostalih sportista u sistemu sporta Republike Srbije počeo je juče 11. maja, u svim sportskim objektima, ali pod uslovom da se pridržavaju svih mera koje se preporučuju.

 

Sportistima i trenerima se preporučuje da na trening dolaze pojedinačno po mogućnosti u opremi za trening uz izbegavanje korišćenja prostorija svlačionice, a njihovo korišćenje moguće je samo ukoliko postoji mogućnost dezinfekcije.

Takođe, preporučuje se da se treninzi, kad god je to moguće, održavaju na otvorenom.

Tokom pojedinačnih treninga preporučuje se da sportisti drže razmak od minimum 5 metara, a za kontaktne sportove gde nije moguće držati distancu, preporučuje se da uvek isti trener i sportista odrade trening.

Sporti treba da koriste svoja lična sredstva za higijenu I tokom treninga koriste samo svoju bocu za vodu I očekuje se da se van treninga pridržavaju mera prevencije radi sprečavanja širenja COVID 19.

Preporučuje se da organizatori treninga u saradnji sa odgovornim licima i rukovodstvom sportskih objekata obezbede sledeće uslove:

Za svaki trening uspostave sistem vođenja evidencije treniranja radi naknadno efikasnijeg epidemiološkog praćenja kontakata u slučaju pojave virusa korona.

Potrebno je i prikupljanje informacija o eventualnim simptomima ili ako se oni jave u toku treninga, on se odmah prekida i uputi lekaru.

Sredstva za dezinfekciju ruku moraju biti postavljena u sportskim objektima, pre i posle treninga sve rekvizite moraju biti dezinfikovani sredstvom sa najmanje 70% alkohola I organizator treninga mora da void evidenciju u kojoj se moraju navesti imena svih osoba koje su bile prisutne radi naknadnog detaljnijeg evidentirnja.

Preporučuje se svim nadležnim nacionalnim sportskim savezima u Srbiji kao I svim organizacijama u oblasti sporta u direktnoj ili indirektnoj nadležnosti tih saveza, da kada god je to moguće organizuju kontrolisane karantinske trenažne pripreme svojih sportista u tom slučaju treba da preduzmu sledeće mere:

Svi sportisti, treneri I ostala lica koja su uključena u kontrolisane pripreme kao I organizatori treninga trebaju da se pridržavaju svim mera utvrđenih ovom instrukcijom za sve vreme trajanja priprema.

Sva lica koja rade u objektima koje koriste sportke ekipe,treba sve vreme da nose zaštitne maske I poštuju sve ostale utvrđene mere prevencije u Republici Srbiji radi sprečavanja širenja COVID 19.

Pre početka trenažnog procesa preporučuje se da se sportistima I sportskim stručnjacima utvrdi stanje zdravstvene sposobnosti, koje pored propisanih zdravstvenih pregled, uključuje i serološki test u skladu sa preporukama, a što će bliže biti utvrđeno podzakonskim aktom Zakona o sportu.

 

Vaši komentari
Ostavite komentar