'

Čuvajte se krpelja!

LOKALNE VESTI
Autor: Hit2
Izvor: Hit radio
Uto, 5.05.2020
0

Lepo vreme pogoduje krpeljima, pa je ovaj period razlog više da se pazite u prirodi. Najveća opasnost od ujeda krpelja nije on sam, već paraziti koji se tokom sisanja krvi razmnožavaju. Upravo oni mogu da prouzrokuju simptome Lajmske bolesti, kaže za naš mediji dr Vera Joković Kostić.

 

Krpelji se najčešće javljaju tokom marta, aprila i maja. Prema informacijama Zavoda za javno zdravlje Požarevac, do sada nije zabeležen nijedan slučaj obolelih od lajmske bolesti.

Dr Joković Kostić apeluje na naše sugrađane da obrate pažnju kada izlaze i pre odlaska u prirodu, kožu je potrebno zaštititi odećom dugih rukava a po povratku iz prirode dobro prekontrolisati čitavu kožu.

"Prilikom samopregleda potrebno je obratiti pažnju na ona mesta gde je koža nežna i tanka, kao što su: zadnja strana kolena, prepone, stomak, vrat, iza ušiju, a često se krpelji mogu naći i u kos", kaže Joković Kostić, dodajući da ako se po povratku iz prirode primeti da se krpelj zakačio na kožu, obavezno treba potražiti pomoć lekara, jer će u lekar krpelja najefikasnije ukloniti.

Važno je zaštititi i kućne ljubimce, posebno pse i mačke. Na tržištu danas postoji mnoštvo sredstava protiv buva i krpelja, te se svakako može savet  dobiti u ambulantama i veterinarskim apotekama.

Vaši komentari
Ostavite komentar