'

Respirator: Made in Serbia

LOKALNE VESTI
Autor: Hit 3
Izvor: Hit radio, RTS
Pet, 3.04.2020
0

Krizne situacije često umeju da iznesu ono najbolje iz ljudi. Nedostatak zašttitne medicinske opreme i respiratora i njihova dragocenost u vreme Korone, bio je inicijalna kapisla za neke mlade talentovane ljude u Srbiji da ih – konstruišu.


Za mesec dana biće proizveden prvi srpski respirator, koji su napravili naši mladi IT stručnjaci, najavio je ministar bez portfelja zadužen za inovacije Nenad Popović.

Pitanje je dana kada će početi da se proizvodi zaštitna maska za višekratnu upotrebu, sa izmenjivim filterom, koja će koštati 300 dinara, rekao je Popović gostujući u jutarnjem programu Radio-televizije Srbije.

On je istakao da je na poziv Fonda za inovativnu delatnost za samo sedam dana stiglo više od 300 rešenja, uglavnom za projekte borbe protiv korona virusa, a da je ekspertska komisija odabrala njih 12, za koje su izdvojena 53 miliona  dinara.

U stalnoj smo, dnevnoj komunikaciji sa IT kompanijama i svi su spremni da pomognu Srbiji, nude svoje znanje besplatno, rekao je Popović i objasnio da će se sada pokušati da se oni povežu sa lekarima, kako bi se osmišljavala što bolja rešenja.

Kako je naglasio, direktno i indirektno je u taj komunikacioni kanal, neposredno ili posredno, uključeno više od 1.000 IT kompanija, i radi se 24 sata dnevno.

Vaši komentari
Ostavite komentar