'

21 godina od NATO bombardovanja

LOKALNE VESTI
Autor: Hit2
Izvor: Hit radio,tanjug
Uto, 24.03.2020
0

U znak sećanja na poginule borce požarevačkog kraja u NATO agrsiji, danas su vence kraj spomenika „Sloboda" položili su predstavnici grada Požarevca, Vojske Srbije i Ministarstva unutrašnjih poslova. Na današnji dan pre 21 godine počelo je NATO bombardovanje Savezne Republike Jugoslavije (SRJ) u kojem je za 11 nedelja, prema nezvaničnim izvorima poginulo oko 2.500 civila i oko 1.000 vojnika i policajaca.


Za razliku od prethodnih godina, ove neće biti organizovanog obeležavanja početka agresije zbog vanrednog stanja usled epidemije korona virusa. u Pozarevcu vence kraj spomenika „Sloboda" položili su predstavnici grada Požarevca, Vojske Srbije i Ministarstva unutrašnjih poslova.


U bombardovanju koje je trajalo 78 dana, teško su oštećeni infrastruktura, privredni objekti, zdravstvene ustanove, medijske kuće i vojni objekti.

Akcija NATO-a, koju su Vlada SRJ, ali i brojni pravni stručnjaci nazvali agresijom, usledila je posle neuspešnih pregovora o rešenju krize na Kosovu u Rambujeu i Parizu, februara i marta 1999. godine.