'

Od 1. januara veće penzije, ali i skuplja RTS pretplata

LOKALNE VESTI
Autor: Hit2
Izvor: novosti.rs
Pet, 6.12.2019
0

Poslanici Skupštine Srbije usvojili su danas izmene i dopune Zakona o penzijskom i invalidskom osiguranju kojima se od 1. januara 2020.godine uvodi indeksacija penzija po takozvanoj švajcarskoj formuli."Švajcarski model" praktično znači da će penzije 1,7 miliona penzionera u Srbiji rasti po modelu koji podrazumeva usklađivanje sa 50 odsto inflacije i 50 odsto rasta prosečne zarade.
Ministar finansija Siniša Mali rekao je ranije da je to najbolji i najpravedniji model za najstarije sugrađene.
U Evropi skoro sve zemlje imaju formule za uskladivanje penzija, a najviše njih koristi kombinaciju rasta cena i rasta zarada.
Izmenama Zakona o PIO omogućeno je da vanbračni partner može da nasleđuje porodicnu penziju, pod uslovom da je najamnje tri godine proveo u vanbračnoj zajednici ili da par ima zajedničko dete.
Zakonom se uređuje i status osoba koje rade na teritoriji Srbije za stranog poslodavca koji nema registrovano preduzetnistvo ili predstavnistvo u Srbiji.
Takođe su utvrđene novine koje se odnose na policijske službenike, koji se izjednačavaju s profesionalnim vojnim licima u slučaju nastanka invalidnosti, jer im se ostavlja mogu da obavljaju druge poslove koji nisu policijski.
Skupština Srbije usvojila je danas povećanje pretplate za javni medijski servis za 35 dinara.Mesečna taksa će umesto dosadašnjih 220 dinara iznositi 255 dinara. Povećanje takse primenjivaće se od 1. januara 2020. godine.

Vaši komentari
Ostavite komentar