'

Otvoreno Bijenale – U svetlosti Milene (VIDEO)

LOKALNE VESTI
Autor: Hit2
Izvor: Hit radio
Uto, 5.11.2019
0

U Galeriji Milene Pavlović Barili otvoreno je 17. Bijenale "U svetlosti Milene". Bijenale je veoma značajna manifestacija za Galeriju i grad Požarevac jer afirmiše slikarstvo istaknute umetnice Milene Pavlović Barili i u njenu čast okuplja slikare iz naše zemlje.

 

Dobitnik Grand Prix je nagrade Vladimir Pajović, druga nagrada pripala je Predragu Peđi Milođeviću dok je treća slikarski Anđeli Ristić.

Umetnike ocenjivali su akademski slikari Katarina Zarić i Natalija Simeonović i Violeta Tomić istoričar umetnosti.

Bijenale je otvorio predsednik Skupštine grada Bojan Ilić.

 

Milena Pavlović-Barili (5. novembar. 1909. Požarevac — 6. mart. 1945. Njujork) je bila srpska slikarka i jedna od najinteresantnijih ličnosti umetničke Evrope između dva rata.

Na svom umetničkom putu Milena Pavlović-Barili studira slikarstvo u Beogradu (1922-1926) i Minhenu (1926-1928), a uzor joj postaje slikar De Kiriko (po ugledu na njega delovi platna ostaju nenaslikani).

U Beogradu izlaže 1928. godine. Slikarski simboli su joj između sna i jave, ženski setno ljupki likovi, velovi, krilati mladići na štulama, antički stubovi, Venere bez ruku, harlekini, biste, lepeze, ptice, a kasnije u njenom trećem, prelaznom periodu i simboli diskretnijeg nadrealizma.

Godine 1930. napušta Jugoslaviju i narednu deceniju provodi u Španiji, Rimu, Parizu i Londonu, gde se družila i izlagala sa evropskom umetničkom elitom (Žan Kokto, Andre Breton).

Tada ulazi u novu, prerafaelitsku, u stvari romantičarsku školu, okrenuta više prošlosti nego sadašnjosti, te postaje predstavnik nadrealističkog ili matafizičkog romantizma. U Londonu izlaže 1931, a u Parizu i Rimu 1932.

Avgusta 1939. odlazi za Njujork, gde je živela sve do svoje iznenadne i prerane smrti 1945. U SAD je pored slikarstva radila na komercijalnom dizajnu za modne žurnale.


Za života je uradila preko 300 radova, puno skica i crteža. Mnoga platna su joj u kući-muzeju u Požarevcu, Muzeju savremene umetnosti i Narodnom muzeju u Beogradu, kao i u Rimu.

Na Mileninim slikama se uglavnom pojavljuje jedno lice, „lice same umetnice“, ovalnog, mirnog i po malo misterioznog izraza. Milena je bila lepa, a njene slike su ličile na nju.


U galeriji u Požarevcu su izložena njena dela i posetiocima se pruža mogućnost da je upoznaju kao slikara, pesnika nadrealizma između dva rata, jednu od najinteresantnijih ličnosti umetničke Evrope tog perioda.

 

Vaši komentari
Ostavite komentar