'

U Srbiji je upaljen crveni alarm zbog ambrozije

ZDRAVLJE
Autor: Hit 1
Izvor: Hit radio, ZZJZ Požarevac
Čet, 29.08.2019
0

Kijanje, kašljanje, suze – mnogi ovih dana imaju ove ili neke slične simptome. U Srbiji je upaljen crveni alarm zbog ambrozije, jer su izmerene povećane koncentracije polena ambrozije, i to od dva do čak 10 puta iznad graničnih.Kako je koncentracija polena povećana u vazduhu, ne preporučuje se provetravanje prostrorija, veš ne bi trebalo sušiti napolju, potrebno je nositi naočare za sunce, kako bi oči što manje bile nadražene, posle svake šetnje presvlačenje, obavezno oprati kosu pre spavanja, redovno treba prati ruke, ne dirati oči kada svrbe.

Prema poslednjim merenjima koje vrši Zavod za javno zdravlje Požarevac, u preiodu od 19. do 25. avgusta, u vazduhu su izmerene visoke koncentracije polena ambrozije, niske do srednje koncentracije polena konoplje, kao i niske koncentracije polena pelina, štira, bokvice i trava.

                                                                                                             

Osobe alergične na polen ambrozije trebaju se pridržavati propase terapije, upozoravaju iz ZZJZ Požarevac.

Kako je za naš medij istakao Dejan Rakić, predsednik Štaba za sistematsko suzbijanje ambrozije Grada Požarevca uništavanje i uklanjanje ambrozije vrši se na 45 lokacija u Kostolcu i na 27 lokacija u Požarevcu. Posao je poveren firmi “Eko san”, koja će nakon 31. avgusta, vršiti održavanje pokošenih površina.

Trend pojave alergijskih reakcija u svetu je u porastu, a alergijski rinitis poprima epidemijski karakter. Smatra se da svaki četvrti do peti stanovnik ima alergijsku kijavicu i zato je jako važno, kada se simptomi pojave, obratiti se lekaru i započeti terapiju.

Polen ambrozije izaziva alergiju kod 10 odsto ljudi. Od svih polenskih alergija polen ambrozije je uzročnik u 50 do 60 odsto slučajeva.

Vaši komentari
Ostavite komentar