'

Instagram izložba #kulturazamlade

LOKALNE VESTI
Autor: Hit2
Izvor: Hit radio
Čet, 8.08.2019
0

Inspirisani sprovedenim istraživanjima i anketama, čiji rezultati govore o nedovoljnoj posećenosti mladih kulturnim programima, kao i nedovoljne uključenosti mladih u kreiranje kulturnih sadržaja za svoje vršnjake, Udruženje Art Distrikt je zajedno sa Omladinom JAZAS-a Požarevac i brojnim saradnicima osmislio putujuću izložbu Instagram fotografija „Kultura za mlade“. Povodom Dana mladih izložba #kulturazamlade biće prikazana u sali bioskopa u Golupcu, 10. avgusta sa početkom u 18 sati.Izložba predstavlja jedan od rezultata projekta „Kultura za mlade“, a glavne aktivnosti projekta podrazumevale su obuku za kreiranje omladinskih kulturnih sadržaja, lobiranje za potpisivanje protokola o saradnji između institucija kulture, predstavnika lokalnih samouprava Braničevskog okruga i civilnog sektora koji bi se obavezali na konkretnije sprovođenje programa omladinske kulture, kao i organizovanja jednog zajedničkog programa za mlade.

Cilj samog treninga je bio upoznavanje sa problemom nedovoljnog učešća mladih u kulturnim sadržajima Braničevskog okruga, kao i pronalaženje načina da se ovaj problem predupredi i ponude adekvatna rešenja.
Učesnici treninga bili su predstavnici mladih od 15-30 godina (Požarevačka gimnazija, Medicinska škola, samostalni umetnici) i predstavnici institucija kulture iz Braničevskog okruga (Narodna biblioteka Požarevac, Narodna biblioteka Golubac i Narodna biblioteka Petrovac na Mlavi, Zavičajni muzej Petrovca na Mlavi, Zavičajni muzej Homolja u Žagubici, Turistička organizacija Golubca, predstavnici srednjih škola, predstavnici Veća za kulturu grada Požarevca). 

Kroz istraživanje mogućnosti koje se mladima nude i koje bi mlade zainteresovali, osmišljena je putujuća Instagram izložba. Naime, otvoren je poziv za mlade, za publikovanje fotografija na Instagramu na temu mladih i kulture, a fotografije su se filtrirale na samoj Instagram platformi preko korišćenja heštaga izložbe #kulturazamlade. Tokom mesec dana prikupljeno je oko 300 fotografija, a selekcija tih fotografija čini okosnicu izložbe „Kultura za mlade“.
Na ovaj način želeli smo da naši mladi postanu direktni učesnici i autori programa u kulturi za mlade, kao autori fotografija i izlagači, kao kustosi izložbe koji su izabrali fotografije kojima će se predstaviti i kao posetioci programa za mlade. Kroz amaterske ili profesionalne fotografije koje su kreirali mladi za ovu izložbu, mladi su iz svog ugla odgovorili na odnose koje gaje prema zaštiti, očuvanju i prezentaciji lokalnog kulturnog i prirodnog nasleđa u kome uživaju.

Izložba #kulturazamlade debitovala je u Zavičajnom muzeju Homolja u Žagubici tokom Noći muzeja 2019. godine, a njeno prikazivanje u gradovima Braničevskog okruga se nastavlja.

Detaljnije na  OVDE.

Vaši komentari
Ostavite komentar