'

GANIP u trci za prvo mesto festivala

LOKALNE VESTI
Autor: A. Krstić, foto: Z. Milovanović
Izvor: Hit radio
Sre, 10.07.2019
0

Gradski ansambl narodnih igara i pesama Požarevac jedan je od učesnika 55. Internacionalnog festivala folklora koji se održava u oblasti de Chateau Gombert. Pored Srbije, učesnici festivala su i Šri Lanka, država Kongo, Kuba, Peru, Belorusija i Francuska.


Propozicije festivala bile su rigorozne i pre samog puta ka Marseju, a neki od njih bili su da nema upotrebe električnih instrumenata, da moraju da se ispune zadate minutaže u programu i sl, čemu je Ganip pristupio vrlo ozbiljno, i svaki zadati zadatak ispunio do poslednjeg detalja.
Folklorci GANIP-a juče su sa ostalim učesnicima festivala imali kratko predstavljanje ispred lokalne zgrade parlamenta, gde su nastupili sa igrama iz Zapadne Srbije, a zatim ih je dočekao predstavnik kabineta gradonačelnika, koji je kazao da je izuzetno srećan što su se Požarevljani odazvali pozivu i doputovali na ovaj festival, koji važi za jedan od poznatijih u ovom prelepom gradu na azurnoj obali.
Koliko su igrači dali srca na sceni, govori i činjenica da su čak dvoje članova ansambla u izboru za mis festivala.

Igrači su imali kratak performans u zgradi skupštine distrikta u kome su smešteni, gde su odigrali igre Binačke Morave, a zatim ih je pozdravio i predsednik distrikta, koji se takođe zahvalio svim učesnicima koji su se pojavili, jer su tu države sa svih strana.
Igrači GANIP-a su vešto ispipali puls ostalih ansambala, pa dok su ostali ispucali sve svoje adute, folklorci Požarevca vešto u rukavu čuvaju splet igara za poslednje veče, kada će im i konačno dokazati da su ovde došli sa misijom da pokažu i odigraju ono najbolje što srpski folklor ima da ponudi.

Vaši komentari
Ostavite komentar