'

Najkasnije do 2021. godine

LOKALNE VESTI
Autor: Hit 1
Izvor: Srbija Danas
Uto, 9.07.2019
0

Boja i izgled uniforme privatnog obezbeđenja ne smeju da podsećaju na one koje nose policija, Vojska Srbije, carina i drugi državni organi, propisano je novim Pravilnikom o boji i sastavnim delovima uniforme službenika obezbedenja koji je objavljen u "Službenom glasniku".
Tako uniforma privatnog obezbeđenja ne sme da bude tamno-plave boje i na njoj ne smeju da stoje državna obeležja Republike Srbije.

Propisano je i da se logo na uniformama privatnog obezbeđenja mora razlikovati od obeležja pripadnika Ministarstva unutrašnjih poslova, Vojske Srbije, carine i drugih državnih organa koji nose uniformu.

Na uniformi privatnog obezbeđena ne smeju se nalaziti obeležja, odnosno natpisi koji nisu u skladu sa pravilnikom, a narocito reči: policija, žandarmerija, milicija, vojska ili bilo koja druga reč, na srpskom ili drugom jeziku, koja može da navede na zakljucak da se radi o pripadniku državnog organa.

Pravilnikom, koji je potpisao ministar unutrašnjih poslova Nebojša Stefanović, propisano je da uniforma može biti letnja i zimska, a njeni delovi su košulja ili majica sa kragnom dugih ili kratkih rukava, pantalone ili suknja, jakna ili bluza, čarape, kaiš, plitke ili poluduboke cipele ili patike.

Delovi uniforme mogu da budu i kačket ili kapa, džemper, prsluk, šal, kravata, rukavice, jednodelni kombinezon, kišni mantil i čizme ili duboke patike.

Majica, košulja, kombinezon, jakna ili drugi gornji deo uniforme privatnog obezbeđenja mora da sadrži jasno uočljiv logo i natpis "Obezbedenje", a dodatno i reč "Security".

Precizirano je da se logo i natpis "Obezbeđenje" nose se na rukavima ili u predelu grudi gornjih delova uniforme, tako da budu jasno vidljivi, a mogu se nositi i na kapi ili kacketu.

Štampani fluorescentni natpis "Obezbeđenje", a dodatno i reč "Security" nosi se na ledima gornjih delova uniforme.
Kada službenik obezbedenja preko uniforme ili dela uniforme nosi zaštitnu opremu logo i natpise "Obezbedenje" i "Security" moraju biti istaknuti i na toj opremi.

Pravno lice i preduzetnik za privatno obezbedenje koji je svojim aktom utvrdio tamno-plavu boju uniforme službenika obezbedenja, dužan je da se uskladi sa novim pravilnikom najkasnije do 3. aprila 2021. godine.

Vaši komentari
Ostavite komentar