'

Spasovdanski susreti u Krepoljinu

LOKALNE VESTI
Autor: Hit2
Izvor: zagubica.org.rs
Čet, 13.06.2019
0

U Krepoljinu je 8. juna, ove godine, održana Međunarodna manifestacija „Spasovdanski susreti“, i to jubilarni dvadeseti put. U organizaciji KUD-a „Mladost“ Krepoljin, a pod punim pokroviteljstvom Opštine Žagubica, ovaj Jubilej obeležila je dobra organizacija i velika posećenost.



Manifestacija je započela sastankom pretstavnika KUD-ava sa organizatorima i čelnicima opštine u OŠ „Jovan Šerbanović“ u Krepoljinu, odakle pola sata kasnije kreće defile ka centru naselja. Defile je predvodio predsednik opštine Žagubica Safet Pavlović, u pratnji mnogobrojnih čelnika lokalne samouprave. Grupe momaka i devojaka, devojčica i dečaka, stiglo je u Krepoljin da u najlepšim nošnjama predstave igre svoga kraja. Ove godine učešće je uzelo šest Kulturno umetničkih društava iz Srbije i okolnih zemalja. Na kraju defilea svi učesnici odigrali su bratsko kolo pokazavši svu šarolikost folklornog stvaralaštva, a na oduševljenje  mnogobrojnih prisutnih građana.
Nakon bratskog kola učenici su se uputili ka stadionu malih sportova u  Krepoljinu gde je održan Kulturno umetnički program. Program XX Spasovdanskih susreta, u prisustvu mnogobrojne publike, učesnika i čelnika opštine, na čelu sa predsednikom Safetom Pavlovićem, otvorio je Dušan Milosavljević, pomoćnik predsednika opštine Žagubica.
Ne krijući oduševljenje i osvrnuvši se na dugu tradiciju Spasovdanskih susreta u Krepoljinu, prisutnima se obratio i Milanče Milojković, predsednik KUD- a „Mladost“ Krepoljin, koji je ovom prilikom istakao sve one  koji su kroz 20 proteklih godina uzeli učešće u Spasovdanskim susretima, a potom svim zaslužnim pojedincima i firmama dodelio plakete i zahvalnice. Posle dodela plaketa usledio je višesatni Kulturno umetnički program koji je još jednom pokazao i dokazao da folklor afirmiše i pospešuje mlade ljude da neguju i održavaju kulturno nasleđe svog kraja kroz pesmu i igru, čuvajući tako tradiciju, baštinu i korene svoga naroda.
Nakon umetničkog dela programa za sve učesnike organizovano je druženje, odnosno narodno veselje, do kasnih večernjih sati, ili kako organizatori kažu, druženje do zore. Organizator manifestacije je KUD  „Mladost“ Krepoljin, suorganizatori su Turistička Organizacija opštine Žagubica, KPC „Jovan Šerbanović“ Žagubica, a generalni pokrovitelj manifestacije je Opština Žagubica.

Vaši komentari
Ostavite komentar