'

Održana tribina o unapređivanju kulture govora u Požarevcu (VIDEO)

LOKALNE VESTI
Autor: Hit2
Izvor: Hit radio
Čet, 11.04.2019
0

Udruženje za unapredjivanje i razvoj kulture javnog govora „Izražajnost“ juče je održalo edukativnu tribinu o unapređivanju kulture govora u Požarevcu. Požarevac je četvrti grad na putu karavana kulture govora.

 

Ovaj svojevrstan karavan je sastavni deo akcije „Negujmo srpski jezik“ koju značajan niz godina sprovodi Ministarstvo kulture, a udruženje „Izražajnost” je deo tog projekta. 

Radionica je održana u Maloj sali Centra za kulturu Požarevac, a predavači su bili Slobodan Roksandić, master komunikolog, Arno Gujon, humanitarni radnik i dr Radovan Knežević, profesor dikcije.


“Mi ćemo negovati srpski jezik u onoj meri u kojoj negujemo kulturu govora i taj deo je neodvojiv od kampanje „Negujmo srpski jezik“, koja je dosad više ukazivala na jezičke zablude, pravopisni i gramatički deo“,rekao je Slobodan Roksandić komunikolog iz udruženja „Izražajnost“.

U okviru projekta deca, mladi i sve zainteresovani širom Srbije uče da unaprede svoje govorne navike, da se bolje usmeno izražavaju. U Požarevcu na radioniici bilo je 35 mladih iz srednjih i osnovih škola.


Arno Gujon, humanitarni radnik, Francuz po rođenju, relativno brzo je naučio srpski jezik i govori ga prilično tečno.

"Srpski jezik je veoma lep milozvučan jezik, a za druge strane vrlo težak, pogotovo za Frncuze i ljude sa latinskog govornog područja. Čast mi je da budem deo akcije „Negujmo srpski jezik“ i budem deo kulture govora.

Grad Požarevac učestvuje u raznim projektima i po rečima Dejana Krstića, člana Gradskog veća za kulturu, medije i NVO, ovo je primer kako treba da se radi i sve što je vezano ne samo za jezik, već kulturu i kulturno nasleđe grad će uvek podržavati

Tribinu su organizovali Udruženje "Izražajnost", Grad Požarevac, Narodna biblioteka "Ilija M Petrović" Požarevac i požarevački Centar za kulturu.


                                                                                                            

Vaši komentari
Ostavite komentar