'

Književni susreti pesnika u Tunisu

DOGAĐAJI
Autor: Hit 3
Izvor: Hit radio
Pet, 5.04.2019
0

Slavica Pejović, pesnikinja iz Požarevca upravo se vratila iz Tunisa gde je u Solimmanu i još nekoliko gradova u Tunisu, održan Medjunarodni književni susret pesnika četiri kontinenta. Ona je kao jedini predstavnik pesnika Srbije, imala mogućnosti da predstavi ne samo svoju poeziju i to na srpskom jeziku, već i književno stvaralaštvo Braničevskog kraja i Srbije Gosti festivala, pored pesnika iz Tunisa, bili su i pesnici iz Maleziji, Sad, Italije, Crne Gore, Madjarske.


Ministar obrazovanja Tunisa Mr. Hatim bin Salam uručio je Slavici Pejović kao i ostalim učesnicima zahvalnice za učešće na festivalu, za to što su podigli svoj glas za mir u svetu i očuvanje prirode i planete Zemlje, tolerancijom, ljubavlju, istinom. Po rečima Slavice Pejović, bio je to izuzetan književni susret na kome su se razbile jezičke i druge barijere.
- Želim da se zahvalim domaćinima na toplom prijemu. Tunis je divna zemlja a Tunižani su pokazali svoju tradicionalnu kulturu i ljubaznost. Nosim nezaboravne utiske. Posebno čestitam organizatorima: "Salonu kulture kreativnih stvaralaca", glavnom domaćinu Abdallahi Gasmi, kao i Fondaciji Munir Mezyed Cultura & Art koja je u Tunis i povela pesnike iz Evrope, Azije, Afrike i Evrope. Sa Kulturnim salonima kreativnih vizija, ostvaren je i dogovor o saradnji. - rekla je Pejović
Delegacija pesnika Salona kulture, dolazi već na manifestaciju "Orfej na Dunavu" , gde će se potpisati i protokol o saradnji a već su započete i pripreme za objavljivanje zajedničkog, dvojezičnog zbornika, antologije pesnika Tunisa i Srbije na arapskom i srpskom jeziku.

Slavica Pejović je navel da očekuje podršku lokalne samouprave na širenju prijateljskih odnosa sa pesnicima i kreativnim stvaraocima iz drugih zemalja i predstavljanju srpske pisane reči, pisma i kulture u sredinama u i van evropskih zemalja

Vaši komentari
Ostavite komentar