'

U Požarevcu obeležen Međunarodni dan osoba sa invaliditetom

LOKALNE VESTI
Autor: Hit2
Izvor: Hit radio
Pon, 3.12.2018
0

Danas je tribinom u Požarevcu obeležen 3. decembar, Međunarodni dan osoba sa invaliditetom. Učešće u programu obeležavanja uzele su sve lokalne organizacije koje se bave osobama sa invaliditetom kao i Centar za dnevni boravak dece i omladine ometene u razvoju. 


Na današnjoj tribini predstavljene su aktivnosti koje su realizovane u toku godine Centra za dnevni boravak dece i omladine ometene u razvoju  Udruženja za pomoć mentalno nedovoljno razvijenim i autističnim licima, Udruženja „8 dan“, Udruženja gluvih i nagluvih, Udrženja dečije i cerebralne paralize, Udruženja slepih i slabovidih i Udruženja za negovanje zdravih stilova života „Veritas“.

"Podrška pojedincu i osobi sa invaliditetom je najviše usmerena na porodicu, ali porodica mnogo toga ne može sama da reši, potrebna je podrška i šire lokalne zajednice i lokalne samouprave. Na teritoriji grada Požarevca razvijaju se različite usluge i servise koji su pre svega podrška osobama sa invaliditetom, ali i porodici koja ima člana koji je invalidan. Nadam se da ćemo u ovom pravcu nastaviti rad svi zajedno i u 2019. godini i da će nam rezultati biti još bolji“,rekla je pre početka tribine Jasmina Turudić, predsednica Uduženja za negovanje zdravih stilova života „Veritas“.  

Po rečima Ivana Jovića, člana Gradskog veća zaduženog za socijalnu politiku,  lokalna samouprava je tu da pronađe način i da ova udruženja podrži. 

Prilika je da se danas više ukaže na probleme sa kojima se oni susreću, a mi smo kao lolalna samauprava tu da se ono što oni kroz zahteve i potrebe nađemo način i dovoljno sredstava da im pomognemo u tome kako bi mogli da sprovedu svoje programe i prvenstveno pomognu ostvarivanju boljih uslova za život osobama sa invaliditetom, rekao je Jović. 

Manifestaciju u Požarevcu pratila je i mini izložba radova osoba sa invaliditetom. 

Procenjuje se da osobe sa invaliditetom čine 10 odsto svetske populacije, a da u Srbiji od osam do deset odsto ukupnog stanovništva ima neki oblik invaliditeta, odnosno između 560.000 i 700.000 osoba. Dan posvećen osobama sa invaliditetom ustanovljen je 1992. godine, kada je Generalna skupština UN usvojila rezoluciju kojom se sve zemlje pozivaju da obeležavaju taj dan s ciljem da se unapredi i omogući osobama sa invaliditetom jednako uživanje ljudskih prava i ravnopravno ucešće u društvu.


Vaši komentari
Ostavite komentar