'

“Viminacijum–Mitovi stari i novi” od 3. do 9. septembra

IZLAZ
Autor: Hit1
Izvor: Hit
Pet, 10.08.2018
0

Novi pozorišni festival pod nazivom ,,Viminacijum – Mitovi stari i novi” održaće se u amfiteatru Arheološkog parka Viminacium od 3. do 9. septembra.


Otvaranje festivala zakazano je za ponedeljak, 3. septembar, a koncert u čast otvaranja će održati “Gvardia”, Simfonijski orkestar Požarevca.

Ovaj pozorišni festival organizuje Grad Požarevac, Centar za Kulturu Požarevac, kao i Arheološki park Viminacium.

Festival "Viminacijum – Mitovi stari i novi" je promovisanje pozorišnih vrednosti, takmičarskog je karaktera i na njemu će se nadmetati profesionalna pozorišta kako iz Srbije tako i šireg okruženja. 

Sve predstave počinju u 20 časova, a cena ulaznica za svako veče iznosi 1000 dinara.

Takodje, od 26. do 28. avgusta u Viminacijumu i Beogradu biće održana radionica "Data science", u kojoj će učestvovati stručnjaci iz Američke nacionalne fondacije za nauku (NSF) i oko 300 naučnih istraživača sa Balkana.

Direktor Arheološkog instituta SANU i arheološkog projekta Viminacijum dr Miomir Korać rekao je da NSF ima budžet od 9,5 milijardi dolara, što samo po sebi govori o važnosti te institucije i da su gotovo dve godine radili da NSF dođe u Srbiju. On je Tanjugu objasnio da je pre godinu i po u Vašingtonu boravila grupa srpskih istraživača koji se bave bionaukama, matematičkim naukama i arheologijom kada su se američki arheolozi zainteresovali za Viminacijum.

Korać je najavio dolazak 52 istraživača iz najvećih američkih laboratorija i dekani fakulteta sa kojima će biti organizovana radionica posvećena bazama podataka u arheologiji, bio i matematičkim naukama.

Prvog dana, prema rečima Koraća, američke istraživače će u Viminacijumu upoznati sa domenima arheologije u bazama podataka, pošto Viminacijum ima na stotine hiljada predmeta i dobar je primer za to.

Program naredna dva dana biće organizovan u Palati Srbije gde će im se pridružiti još 300 istraživača sa šireg prostora Balkana. Korać je naveo da je NSF odobrio 100.000 dolara za putne troškove i boravak svojih istraživača.

"Obično daju daleko manje sume. Sličan događaj su organizovali pre dvadesetak godina u Izraelu i to je nešto što je jedinstveno", istakao je Korać, ocenivši radionicu "Data science" kao jedinstven naučni događaj i priliku za susret sa američkim naučnicima.

Interesovanje američkih naučnika za dolazak u Srbiju, Korać je objasnio činjenicom da je Viminacijum u arheologiji jedinstven model kako treba razvijati arheološki lokalitet.

"Na lokalitetu Viminacijum vrše se dugotrajna arheološka iskopavanja. Samo smo iskopali 14.000 grobova i samo u njima imamo stotinak hiljada predmeta, a predmeti koji su vezani za istraživanje grada i okoline grada predstavljaju na stotine hiljada novih artefakata koji ulaze u baze. To su velike baze i sa američkim stručnjacima ćemo razgovarati kako da ih učinimo vidljivijim", rekao je Korać. Projekat podržao Grad Požarevac.

“Stavovi izneti u podržanom medijskom projektu nužno ne izražavaju stavove organa koji je dodelio sredstva“Vaši komentari
Ostavite komentar