'

Leto počinje od četvrtka

DRUŠTVO
Autor: Hit 1
Izvor: Hit radio
Uto, 19.06.2018
0

Astronomsko društvo "Ruđer Bošković" saopštilo je da leto ove godine počinje u četvrtak, 21. juna u 12:07 časova.


U isto vreme, u ovom 172. danu u godini, za stanovnike na južnoj Zemljinoj polulopti počinje zima. Na dan početka leta obdanica će biti najduža, a noć najkraća, podsećaju iz Astronomskog društva "Ruđer Bošković".

Kako sunce tog dana izlazi u 4:52, a zalazi u 20 časova i 27 minuta obdanica će trajati 15 časova i 35 minuta, a noć svega osam časova i 25 minuta.

Nasuprot uobičajenom mišljenju da je leti Zemlja najbliža Suncu, ona je tada najdalja od njega i u tzv. afelu će biti 6. jula u 18 časova i 46 minuta.

U Braničevskom okrugu u sredu i četvrtak tokom većeg dela dana sunčano i vrlo toplo vreme, sa maksimalnom dnevnom  temperaturom oko 30 stepeni. Ne tako sjajan početak leta, već u petak sa severozapada stiže hladan protok vazduha uz moguće pljuskove i grmljavinu tokom dana.

Za stanovnike severne Zemljine polulopte leto počinje u onom trenutku kada je pravac severnog dela Zemljine ose najbliži Suncu. Toga dana visina Sunca u podne je najveća tokom godine. U istom trenutku za stanovnike na južnoj Zemljinoj polulopti počinje zima. Ali ni tamo nije pretežno hladno zbog velikog udaljavanja od Sunca, već zbog toga što je tog trenutka južni nebeski pol najudaljeniji od Sunca. Zato Sunce u podne tog dana dostiže najmanju moguću visinu tokom godine.

Naravno da hladnoći doprinosi najkraća obdanica, a tek je na trećem mestu po uticaju i najveće udaljenje Zemlje od Sunca, objašnjavaju iz Astronomskog društva "Ruđer Bošković".

Vaši komentari
Ostavite komentar