'

Letnja naučna škola u Petnici, prijave do 20. maja

LOKALNE VESTI
Autor: Hit2
Izvor: dnevnik.rs
Čet, 12.04.2018
0

Nastavljajući uspešnu tradiciju od 35 godina, Istraživačka stanica Petnica će i u septembru ove godine organizovati naučno-obrazovni program za učenike osmog razreda osnovne škole, a prijavljivanje sadašnjih sedmaka zainteresovanih za nauku i istraživački rad, samostalnih i samoinicijativnih u radu, koji solidno vladaju školskim gradivom trajaće do 20. maja.


Letnja naučna škola je višedisciplinarni program uvođenja zainteresovanih učenika u osnovne metode nauke i istraživačkog rada, u kojem će učenici moći neposredno da se teorijski, praktično i kao istraživači angažuju u oblasti astronomije, biologije, elektronike, fizike, hemije, geografije, geologije, arheologije, matematike, psihologije, računarstva, a biće organizovane i radionice iz oblasti računara, fotografije, novina, muzike...

Cilj ove letnje naučne škole nije da se neke stvari nauče, nego da polaznici steknu predstavu o različitim važnim oblastima, metodama i zadacima savremene nauke, kaže programski direktor u Istraživačkoj stanici Petnica Nikola Božić.

Planiramo da, nastavlja naš sagovornik, da oformimo dve grupe osnovaca, s kojima će u objektima Istraživačke stanice Petnica raditi više desetina naučnih i stručnih saradnika naše institucije.

Polazinici Letnje naučne škole ne dobijaju nikakve diplome, niti im ona ne donosi nikakve formalne olakšice u daljem školovanju.

Letnja naučna škola je specijalan program koji u sebi kondenzuje neke sadržaje i metode koji se u Petnici primenjuju u programima namenjenim srednjoškolcima i studentima. Zato je ovo program za stvarno izuzetne koji mogu pratiti program koji je intenzivan i na višem nivou od uobičajenog rada u školi.

Istraživačka stanica Petnica posebna je ustanova koja organizuje programe dodatne nastave za učenike osnovnih i srednjih škola u različitim naučnim oblastima.

Programi su kursnog i vežbovnog karaktera i namenjeni su isključivo učenicima koji su veoma zainteresovani za nauku i poseduju kvalitetno predznanje i sklonost za samostalni rad. Petnica raspolaže vrhunskim uslovima za boravak i rad učenika tokom čitave godine i svrstava se u sam vrh svetskih institucija za vanškolsko naučno obrazovanje mladih.

Vaši komentari
Ostavite komentar