'

Pozivi za vojnu vežbu stižu i onima koji žive u inostranstvu

LOKALNE VESTI
Autor: Hit 1
Izvor: Dnevnik
Sub, 12.08.2017
0
Proteklih dana i mnogi državljani Srbije koji već više godina žive u inostranstvu, a nisu prijavili promenu državljanstva ili mesta prebivališta, dobili su pozive za vojnu vežbu.


Rodbina im je javila da im je na kućnu adresu u Srbiji stigao poziv u kojem se navode sankcije ukoliko ga ne budu ispoštovali, što je izazvalo strah i zabrinutost.
 
U Ministarstvu odbrane za Dnevnik kažu da "činjenica da je neko prijavljen u Srbiji, a živi u inostranstvu, ne oslobađa odgovornosti, jer je na vreme morao da odjavi mesto boravišta i prijavi novo". Zbog toga oni koji su dobili pozive treba da se obrate vojnom odseku i navedu razlog zbog kojeg ne mogu da prisustvuju vojnoj vežbi i zbog čega traže odlaganja.
 
Ukoliko se ne odazovu na vojni poziv, odnosno ne zatraže odlaganja ili opravdaju izostanak, preti im tri meseca zatvora ili 80 do 420 evra kazne u protivdinarskoj vrednosti, navode u Ministarstvu odbrane.
 
Kažu da kao razlog za izostanak s vojne vežbe prihvataju i bolest u porodici, sprečenost zbog vanrednih okolnosti ukoliko je reč o sportistima ili naučnim radnicima, ali i ako od rada vojnog obveznika zavisi egistencija porodice.
 
Po planu Vojske Srbije predviđeno je da se vojni obveznici pozivaju jednom u pet godina, a vojne vežbe mogu trajati od jednog do 15 dana.
Vaši komentari
Ostavite komentar