'

Petaci će učiti i programiranje

LOKALNE VESTI
Autor: Hit 1
Izvor: Mondo
Sub, 12.08.2017
0

Učenici petog razreda osnovne škole će od ove školske godine imati i tri nova predmeta: informatiku i računarstvo, fizičko i zdravstveno vaspitanje, tehniku i tehnologiju, a učiće i programiranje.


"Informatika je bila izborni predmet, tako da su đaci mogli da se opredele za nju, ali od ove godine to će biti obavezan predmet", navela je pomoćnica ministra prosvete Vesna Nedeljeković.

Informatika će i dalje u šestom, sedmom i osmom razredu biti izborni predmet u narednoj školskoj godini.

On je rekla za "Pink" da se informatika uvodi kao obavezan predmet u petom razredu u cilju podizanja digitalnih kompetencija odnosno kako bi naša deca išla u korak sa vremenom i na vreme stekla odgovarajuće kompetencije za tržište rada.

Kada je reč o zdravstvenom vaspitanju, ona kaže da je cilj da se u okviru jednog predmeta podiže zdravstvena svest dece, kako bi imali bezbedne i zdrave škole i decu koja će zdravo ozdrastati.

Ministarstvo zdravlja je ponudilo njihove stručnjake i oni će učestvovati u obukama za sve nastavnike fizičkog vaspitanja, a Nedeljeković je najavila da će te obuke krenuti posle 20. avgusta.

Za učenike petog razreda svi izborni predmeti će biti ukinuti kao takvi, a njihov status će preći u sekcije, dok će obavezni izborni predmeti - veronauka, građansko i drugi strani jezik ostati u tom statusu.

Petaci će od naredne školske godine imati dva časa obaveznog fizičkog i zdravstvenog vaspitanja, dok će pored toga imati čas i po obavezne vannastavne aktivnosti.

Vaši komentari
Ostavite komentar