'

Duva vrela košava, poseban oprez savetuje...

LOKALNE VESTI
Autor: Hit 1
Izvor: Blic
Pet, 11.08.2017
0

Kao i prethodnih dana, meteorolozi su za danas najavili vrelih 40 stepeni, ali ono što će nas dodatno grejati jeste topla košava, koja, kako kažu iz RHMZ, posebno utiče na psihičke bolesnike. Meteorolog Goran Mihajlović iz RHMZ-a, objašnjava da se zbog tople košava menja subjektivni osećaj, pa se čini da je više toplo nego što zaista jeste. Svima će nam se činiti da je još više toplo, ali srećom, to će trajati samo danas - kaže Mihajlović.


Kada duva topla košava

“Otkud košava usred leta, i da li se ona razlikuje od “zimske”, meteorolog Mihajlović objašnjava da je jedina razlika što kod tople košave, preovladava uticaj toplog vazduha sa Mediterana koji čini da vetar osećamo kao topao.

Kada preovladava uticaj ciklona iz Mediterana, odnosno polje niskog pritiska koje se razvija i približava našem području, kao što je to sada slučaj, onda je to topla košava, za razliku od hladne košave kada je dominantan uticaj anticiklona sa severoistoka - objašnjava Mihajlović.

Pojave tople košave biće vidljiva još u toku dana, već od sutra sa nailaskom ciklona iz Mediterana i hladnog fronta doći će do promene pravca vetra tako da će vetar skrenuti na severozapad”, kaže Mihajlović i za sutra najavljuje zahladjenje i priliv hladnijeg vetra.

Prema njegovim rečima, i cele naredne sedmice može da se očekuje olakšanje, jer temperature neće prelaziti 30-ti podeljak Celzijusove skale.


Kome najviše smeta vruć vetar

Stručnjak za bioprognozu i načelnica odeljenja za monitoring klime u RHMZ Jasminka Smailagić kaže da je košava, bila topla ili hladna, vetar jugoistočnog smera, a svi takvi vetrovi imaju nepovoljan uticaj na psihičke bolesnike.

Ipak, dobra vest za sve njih, ali i sve ostale, jeste da će topla košava trajati još samo danas.

- Svi vetrovi sa jugoistoka najviše smetaju psihički labilnim osobama i onima koji su nervno labilni - kaže Smailagić.

Osim ljudi sa psihičkim smetnjama, prema njenim rečima, danas bi se loše mogli osećati i srčani bolesnici i asmatičari.

Da topla košava loše utiče na psihičke bolesnike, Tanjugu je potvrdila i doktorka Borjana Savić, psihijatar sa Klinike “Laza Lazarević”.

- “Može doći po povećane anksioznosti, nervoze, može se desiti i da ne mogu da spavaju” - kaže Savić i dodaje da je, kao i kod svih drugih kojima smetaju biometeorološke prilike, preporučljivo da se iz kuće izlazi samo kada je to neophodno, da se pije dosta vode i oblači primereno.

Da bi pacijenti sa psihičkim bolestima lakše “preživeli dan”, ipak je ključno, ističe, da strogo poštuju propisanu terapiju.

Vaši komentari
Ostavite komentar