'

Promet leka Amizol zabranjen u Srbiji od 1. avgusta

DOGAĐAJI
Autor: Hit 1
Izvor: Večernje novosti
Sub, 5.08.2017
0

Promet leka "amizol" zabranjen je u Srbiji od 1. avgusta, a od snabdevača koji je neregularno obezbedio taj antidepresiv oduzete su sve količine leka od 10 i 25 miligrama, objavile su Večernje novosti.


Na sajtu tog lista dodaje se da je postupkom provere utvrđeno da proizvođač naveden na kutiji leka u svojim pogonima nije proizveo sporne serije "amizola". Lek zvanično nije u prometu, ali kako list prenosi, po diskusijama sa foruma zaljučuje se da postoje korisnici "amizola" nabavljenog iz neregularnih kanala.

"Reč je o 'amizolu' od 25 miligrama u pakovanjima po 30 tableta serije GB8113 sa rokom upotrebe do septembra 2021. godine, za koji je kao proizvođač naveden 'Lek' Ljubljana, i o istom leku u dozi od 10 miligrama u pakovanju od 100 film tableta iz serije GN8626 sa rokom upotrebe do januara 2021. godine, na kojem je naznačen isti proizvodjač. U oba pakovanja lek je obeležen na stranom jeziku", pišu Večernje novosti.

Inspektori Ministarstva unutrašnjih poslova oduzeli su sporni lek od fizičkog lica, a za taj lek Agencija za lekove i medicinska sredstva Srbije nije izdala dozvolu da se može naći u prometu.

"Pošto navedeni lekovi nisu proizvedeni kod proizvođača koji je naveden na pakovanju leka i taj proizvođač nema podatke o serijama navedenih lekova, dalje, s obzirom na to da za njih nije izdata dozvola za lek, odnosno nisu registrovani na teritoriji Republike Srbije, nemaju dokaz o kontroli kvaliteta, nisu obeleženi u skladu sa odredbama Zakona o lekovima i medicinskim sredstvima, njihov promet je zabranjen na teritoriji Srbije", rečeno je u Ministarstvu zdravlja, a prenosi taj list.


Vaši komentari
Ostavite komentar