'

Pokazna vežba Ministarstva unutrašnjih poslova na Srebrnom jezeru

OKRUG
Autor: Hit1
Izvor: SO VG
Pet, 28.07.2017
0

Povodom kupališne sezone, Ministarstvo unutrašnjih poslova organizovaće 5. avgusta, sa početkom u 12 sati, pokaznu vežbu na Srebrnom jezeru sa ciljem da, kao društveno odgovorna institucija koja brine za bezbednost građana i njihovu ličnu i imovinsku sigurnost, skrene pažnju na sve potencijalne opasnosti koje prete da ugroze bezbednost pa i život na rekama i jezerima u Srbiji.


Tokom svake letnje sezone prisutan je povećan rizik od utapanja i svake godine sve veći broj stradalih lica, na rekama i jezerima, a posebno maloletnih lica.

Vežba je održana i na najvećem uređenom kupalištu u Srbiji, Adi Ciganliji na Savskom jezeru, a prikazuje se i na drugim lokacijama u Srbiji, na uređenim ili neuređenim kupalištima.

Organizacione jedinice MUP-a spremne su da reaguju na svaku potencijalnu opasnost utapanja, kao i rizičnih situacija na plovnim objektima.

Na Srebrnom jezeru posetioci će biti u prilici da vide organizacione jedinice Ministarstva unutrašnjih poslova koje su spremne i osposobljene za spasavanje na vodi i to: policijske službenike Ronilačke jedinice Žandarmerije, kao i pripadnike PS Veliko Gradište. Oni su spremni da brzo i efikasno reaguju na svaki bezbednosni rizik koji se može desiti na rekama i jezerima i da spasu život osobe kojoj preti opasnost od povređivanja i utopljenja.

Ova taktičko-pokazna vežba je osmišljena da kroz dva scenarija prikaže situacije iz života u kojima može doći do ugrožavanja bezbednosti građana na rekama i jezerima, kao posledicu nesrećnog slučaja, ili nastaju kao posledica neprilagođenog ponašanja, kao i osposobljenost pripadnika različitih organizacionih jedinica Ministarstva da kroz zajednički rad pruže pomoć građanima i ostvare primarni cilj ministarstva unutrašnjih poslova tj. bezbednost građana i njihovu ličnu i imovinsku sigurnost.

Ovom prilikom Ministarstvo unutrašnjih poslova apeluje na sve građane da se ponašaju odgovorno, izbegavaju kupanje na neuređenim i neobeleženim kupalištima, izbegavaju kupanje i upravljanje plovilima pod dejstvom alkohola i poštuju pravila ponašanja na rekama i jezerima u cilju povećanja bezbednosti svih koji borave na vodi.

Apel je upućen naročito roditeljima sa maloletnom i malom decom, da ih ne puštaju na neuređena i neobeležena kupališta koja nemaju organizovanu spasilačku službu, a da decu neplivače bez nadzora ne puštaju u vodu.

Namera je da se kroz ovu taktičko-pokaznu vežbu prikažu neki od rizika koji prete tokom boravka na vodi kao i da se podigne svest svih nas da kroz odgovorno ponašanje podignemo nivo bezbednosti na rekama i jezerima. Takođe biće prikazana osposobljenost organizacionih jedinica MUP-a koje su spremne da pruže pomoć svim svojim građanima u svim situacijama u kojima je ugrožena bezbednost na rekama i jezerima sa ciljem da se sačuva svaki život.

Ministarstvo unutrašnjih poslova i opština Veliko Gradište želi posetiocima Srebrnog jezera prijatan i bezbedan boravak na kupalištima tokom letnje sezone.

Vaši komentari
Ostavite komentar