'

Poseta atašea za kulturu Ambasade Japana opštini Veliko Gradište

OKRUG
Autor: Hit1
Izvor: SO VG
Čet, 27.07.2017
0

U poseti opštini Veliko Gradište boravila je ataše za kulturu Ambasade Japana u Srbiji, gospođa Jukina Gonda. Nju je u svom kabinetu primio predsednik opštine Veliko Gradište, Dragan Milić, sa saradnicima i gostima.


U srdačnoj atmosferi, Gondi je predsednik Milić predstavio opštinu i njene potencijale. On je iskoristio priliku da ispriča i neke zanimljive detalje koji povezuju ovu opštinu i Japan, između ostalog i karneval, održan dvadesetih godina prošlog veka kao i 1962. godine, sa učesnicama u japanskim kimonima, čija se fotografija čuva u Narodnoj biblioteci kao i strip o neobičnom susretu sa japanskim diplomatom koji je na proputovanju naišao pravo na odličnog poznavaoca japanskog jezika u centru našeg grada.


Prilikom susreta bilo je reči i o idejama za investicije, a predsednik je zamolio za pomoć u nabavci sanitetskog vozila za prevoz bolesnika na dijalizu kojih je u opštini sve više.

Opština Veliko Gradište je opština sa kulturnim, turističkim, privrednim, energetskim i poljoprivrednim potencijalima sa povoljnim uslovima za ulaganje i razvoj, a izuzetan napredak ostvarila je kroz razvoj sportskog turizma dok su u toku veći projekti u oblasti sporta i turizma na Srebrnom jezeru.

“Želja nam je da negujemo prijateljske odnose jer što više prijatelja imamo kvalitetnije ćemo i živeti“, poručio je Milić.


Jukina Gonda izrazila je zadovoljstvo ovom posetom te vezama između Japana i Velikog Gradišta. Kako još nije posetila Srebrno jezero, ovo je bila prilika da obiđe i ovu, sve značajniju turističku destinaciju, ali prvenstveno, mesto duž šetališta na obali Dunava na kojem opština želi, u znak prijateljstva, da postavi japanske tradicionalne kuće gde bi se negovala japanska tradicija i kultura.


Sastanku je, pored predsednice Skupštine opštine, njenog zamenika i zamenika predsednika opštine, prisustvovao i naš poznati japanolog i direktor IP “Prosveta“, Dragan Milenković, prva jaka veza Velikog Gradišta i Japana i osnivač Srpsko-japanskog društva. On je kroz anegdote dočarao duh Japana u ovom malom mestu.

Naša najuspešnija srpska karatistkinja, evropska i svetska šampionka i predsednica KK “Nippon“, Tanja Petrović izrazila je želju da na Srebrnom jezeru formira “Budo park“ koji je godinama uspešno vodila na Adi Ciganliji u Beogradu. U Tanjinoj kući na Jezeru već niz godina trenira četrnaestoro reprezentativaca u karateu koji se, pored svih dopunskih aktivosti, sreću i sa drugim sportistima koji ovde treniraju. Park bi im, kao i mnogobrojnim turistima, pružio mogućnost da osete jedinstveni duh i osobitost japanske kulture.

Vaši komentari
Ostavite komentar