'

Brnabić posetila Kostolac

LOKALNE VESTI
Autor: Hit 3
Izvor: Hit radio, foto N1
Pon, 17.07.2017
0

Ana Brnabić, premijerka Srbije, zajedno sa predsednikom Stalnog komiteta Svekineskog narodnog kongresa Džang Deđiangom obišla je danas Termoelektranu Kostolac B.

Kineska kompanija CMEC je sprovela projekat izgradnje postrojenja za odsumporavanje dimnih gasova blokova B1 i B2 termoelektrane Kostolac. Cilj je smanjenje emisija štetnih gasova na zakonom propisane vrednosti, što će znatno doprineti zaštiti životne sredine. Vrednost projekta izgradnje sistema za odsumporavanje je 130,5 miliona dolara.

EPS i Kineska kompanija CMEC počeli su u januaru 2017. montažu savremenog BTO sistema, rotornog bagera, na površinskom kopu Drmno u Kostolcu, čime je počela druga faza modernizacije termolektrane Kostolac, a vrednost celog projekta je 715,6 miliona dolara.

Počeli su radovi na montaži rotornog bagera, koji je deo projekta izgradnje trećeg bloka u TE Kostolac B od 350 megavata. To će biti prvo veliko energetsko postrojenje koje će Srbija dobiti posle tri decenije. Blok B bi trebalo da bude završen 2020. godine.

Ukupna vrednost druge faze projekta modernizacije Kostolca, koji podrazumeva izgradnju novog bloka i proširenje kopa Drmno, vredna je 715.6 miliona dolara, od čega je kredit kineske Eksim banke 608 miliona dolara, a preostali novac obezbeđuje EPS iz svojih sredstava.


Vaši komentari
Ostavite komentar