'

Otvorena izložba slika Željka Ivanovića

LOKALNE VESTI
Autor: Hit2
Izvor: GSU Požarevac
Pet, 14.07.2017
0

U Galeriji savremene umetnosti u Požarevcu u četvrtak 13. jula, otvorena je izložba slika i grafika Željka Ivanovića, slikara iz Velikog Gradišta.   

 

Izložbu je otvorila istoričar umetnosti, kustos Narodnog muzeja, Marina Radosavljević, koja je tom prilikom između ostalog rekla da je Ivanović uspešno i bez konkretne škole savladao sve tajne zanata, da pokazuje da suvereno vlada kičicom, bojom i materijalima. Vlada primernom realističkom tehnikom kojom slika pejzaže, portrete i mrtve prirode.


“Vešto aranžira predmete iz svakodnevnog života obasjavajući ih svetlošću i senkom čime dobija voluminoznost i posebnu atmosferu. Na mrtvim prirodama Željka Ivanovića materija gotovo da je opipljiva. Veliki izazov je pokušaj da se dočara tekstura – drveta, slikanog voća, tekstila… Dok radi portrete u prostor smešta lice koje dominira, tek ponekad ono je praćeno nagoveštenim pokretom tela. Svet tišine, bez suvišnih ukrasa, intimno se ispoveda posmatraču.  Slobodne i istančane poteze kista Ivanović beleži i na svojim pejzažima na kojima dominira drvo i voda. Elementi romantizma naslikanim krajolicima daju značenje utočišta sa osećajem tajanstvenog, nedokučivog i mističnog”.


Na ovoj izložbi posetioci imaju priliku da vidi grafike manjeg formata urađenih isključivo u klasičnim grafičkim tehnikama duboke štampe - bakropisa i akvatinte, ručno urađeni od strane umetnika, onako kako  kodeks profesionalnog umetnika-grafičara i nalaže.

Bakropis je jedna od hemijskih grafičkih tehnika, oštrih i sočnih linija koja zahteva preciznost u radu.  Žena kao otelotvorenje lepote, masline i rečni pejzaži rođeni iz ureza na matrici, premazani bojom, okupani kiselinom i otisnuti na papir odaju počast još jednom klasičnoj grafičkoj tehnici čuvajući je od novotarija.

 

 

Vaši komentari
Ostavite komentar