'

Rentiranje bele tehnike i telefona postaje praksa u Srbiji

ZANIMLJIVOSTI
Autor: Hit 1
Izvor: Novosti
Čet, 18.05.2017
0

Sve je više građana Srbije koji biraju da ne troše velike količine novca na kupovinu neophodnih uređaja, već na godišnjem nivou izdvajaju znatno manje sume za rentiranje.


Pored uobičajenih trendova iznajmljivanja venčanica, konzola za video-igrice, i limuzina, u Srbiji se u poslednjih nekoliko godina u ponudi mogu pronaći i bela tehnika, televizori, točilice za pivo, ali i luksuzna garderoba i mobilni telefoni. Ovim poslom se trenutno u Srbiji bavi više od stotinu firmi, ali i veliki broj pojedinaca koji nude svoje stare kućne aparate na korišćenje uz simboličnu naknadu. Polovna roba je uglavnom poreklom iz Zapadne Evrope.
 
Za oko 50 evra možete na godinu dana zakupiti mašinu za sudove, frižider, veš-mašinu ili šporet, a ako želite da uživate u slici visoke rezolucije, možete iznajmiti čak i LED televizor po ceni od 20 do 25 evra dnevno. Ukoliko vam nedostaje stalak za televizor, njega možete rentirati za 15 evra za pet dana, a za duži period dobićete i popust. Većina oglašivača nudi besplatan transport i montiranje, a ako se desi da uređaj zakaže, oni će se pobrinuti i za troškove popravke. Na ovaj vid uštede uglavnom se odlučuju podstanari, ali i oni koji zbog nemaštine ne mogu da izdvoje nekoliko stotina evra za nove uređaje. 
 
"Belu tehniku iznajmljujem već nekoliko godina, otkako sam zbog studija došla u Beograd. Često se selim i ne isplati mi se da, uz plaćanje kirije, kupujem i nove aparate. Do sada su svi uređaji koje sam rentirala bili pod garancijom, pa nisam morala da brinem o dodatnim troškovima", priča za Novosti Marina Vasojević, studentkinja Pravnog fakulteta.
 
Skupocene stvari, kao što su novi "ajfoni" ili luksuzni oldtajmeri, takođe su u ponudi i moraćete da ih rezervišete čak nekoliko nedelja unapred. Oni koji se bave ovim biznisom naglašavaju da postoje dugačke liste čekanja i da su na njima uglavnom tinejdžeri koji žele da se pokažu u društvu i spremni su za to da izdvoje od 40 do 60 evra dnevno.
 
S druge strane, ako vam prestoji neka "specijalna prilika" i ne želite da za jedno veče potrošite mnogo novca, možete da iznajmite svečanu haljinu, odelo ili svakodnevnu garderobu, kao i aksesoare po malim crnama, koje se kreću od nekoliko stotina do 1.500 dinara na dan.

Vaši komentari
Ostavite komentar