'

Niske temperature nisu oštetile iznikle useve

LOKALNE VESTI
Autor: Hit2
Izvor: Hit radio
Čet, 20.04.2017
0

Po merenjima PSSS Požarevac u proteklih 48 sati, na teritoriji Braničevskog okruga palo je 23 litra kiše po metru kvadratnom. Niske temperature ovih dana nisu oštetile posejane iznikle useve kukuruza i suncokreta, rekla je za naš medij Jorgovanka Vlajkovac savetodavac u PSSS Požarevac.


"Svakako niske temperature stresno deluju na iznikle useve, kukuruz promeni boju i dolazi do zastoja u vegetaciji ali ovo zahladjenje, ne ostavlja neke znatne štete. Međutim, ako bi se temperatura spustila ispod nule i došlo do minusa, onda bi moglo da se očekuje šteta na usevima".

Kako kaže Vlajkovac, ono što je pozitivno u celoj ovoj agrometerološkoj situaciji jeste količina padavina, jer u toku zime nije bilo dovoljne akumulacije vlage u zemljištu, tako da je svakako ova količina padavina dobrodošla za nicanje onih useva koji su posejani.

Na području Braničevskog okruga za prolećnu setvu, ove godine je planirano da se poseje oko 105 hiljada hektara obradive površine. Od toga, u setvenoj strukturi 60 odsto zauzima kukuruz, kao najzastupljenija kultura.

Vaši komentari
Ostavite komentar