'

Milošević: Ima nade za bagremovu pašu

LOKALNE VESTI
Autor: Hit2
Izvor: Hit radio
Sre, 19.04.2017
1

Vremenske prilike ovih dana ne idu na ruku ni pčelama i pčelarima. Kako kaže predsednik Udruženja pčelara Požarevac, Dejan Milošević, ukoliko temperature budu u plusu, ima nade da će cvet bagrema izdržati zahlađenje i izaći sa malo oštećenja.  

 

Pad temperature ispod nule, kako je naveo Milošević, značio bi završetak bagremove paše za ovu godinu.

“Prošle godine, u vreme cvetanja bagrema, vremenske prilike su bile slične. Tada je prinos po košnici bio višestruko smanjen od očekivanog. To se odrazilo na celokupno prošlogodišnje razvijanje pčelinje zajednice, ali i jako sporog prolećnog razvoja”, kaže Milošević.

Kako navodi, ove godine pčelari imaju velike gubitke.

"Najveći problem je taj što zajednice koje su prezimele imaju jako loš prolećni razvoj, što znači da neće ući u bagremovu pašu, u onoj meri, koja je optimalna da bi se ostvarili prosečni prinosi.

Dodao je, da ima nade za bagremovu pašu, i ono što pčelarima ide na ruku, u svoj ovoj nevolji je, što je ovo zahlađenje odložilo cvetanje bagrema i dalo mogućnost pčelinjoj zajednici da se koliko toliko razvije. 

"U prvih nekoliko dana po otopljenju imaćemo konačnu sliku koliko je ovo vreme uticalo na oštećenje bagrema. Očekujemo da cvetanje bagrema, na lokacijama gde nije zahvaćen mrazom, bude u prvoj nedelji maja meseca".

Vaši komentari

anonymus

Sre, 19.04.2017
Ostavite komentar