'

Interesovanje za odmor u Srbiji najviše pokazali penzioneri

AKTUELNO
Autor: Hit2
Izvor: politika.rs
Pet, 17.02.2017
0

Za subvencionisan odmor uz pomoć vaučera već se prijavilo 5211 građana, a najviše penzionera

 

Od početka godine za subvencionisano korišćenje godišnjeg odmora uz pomoć vaučera prijavilo se već 5.211 građana, što je rekord u odnosu na prethodne dve godine koliko se sprovodi ova akcija. Interesovanje za odmor u Srbiji najviše su pokazali penzioneri – 66 odsto, zaposleni čija primanja ne prelaze 60.000 dinara, a među prijavljenima ima i nezaposlenih, poljoprivrednika i invalida.

Najtraženije destinacije i ove sezone su Prolom Banja, Lukovska Banja, Zlatibor i Sokobanja, kažu za „Politiku” u Ministarstvu trgovine, turizma i telekomunikacija.

Kako kažu liste ugostiteljskih objekata u kojima vaučeri mogu da se koriste ažuriraju se svakog petka, a trenutno je na raspolaganju 425 objekata koji će i ove sezone ugostiti domaće turiste.

– Ovo je treći put zaredom da Ministarstvo realizuje Uredbu za podsticanje domaćeg turizma kroz dodelu vaučera. U 2015. godini, kada je akcija tek započeta kao pilot projekat, za nešto više od tri meseca koliko je tada trajala, domaći turizam je samo zahvaljujući ovoj meri zabeležio 118.625 noćenja ili 8,5 noćenja po korisniku sa ukupno 14.087 iskorišćenih vaučera – kažu u Ministarstvu.

Već prošle godine akcija je, kažu, premašila očekivanja. Već u septembru je podeljeno svih 46.000 vaučera. Prosečna dužina boravka bila je 7,45 dana čime je ostvareno 343.000 noćenja (ili osam odsto od ukupnog broja noćenja domaćih turista u prvih 11 meseci – 4,5 miliona).

– U akciji je učestvovalo 634 ugostiteljska objekta. Najviše njih iz Sokobanje (118), Vrnjačke Banje (57), Gornje Trepče (46), Zlatibora (43) i Aranđelovca (34). Prema vrsti ugostiteljskih objekata u ponudi je bilo najviše soba (226), apartmana (168), hotela (63), prenoćišta (49) i seoskih turističkih domaćinstava (31), pokazuje statistika resornog ministarstva.

Kada je reč o strukturi gostiju, vaučere su najviše koristili penzioneri (56 odsto), zaposleni (34 odsto), nezaposleni (devet odsto), ostale kategorije (jedan odsto). Najtraženije destinacije bile su Prolom Banja, Zlatibor, Banja Koviljača, Lukovska Banja i Kopaonik.

Zbog neočekivano pozitivnih rezultata i odličnog interesovanja Ministarstvo je još u decembru pozvalo kategorisane ugostiteljske objekte koji žele da učestvuju u akciji i podela vaučera je počela već 1. januara. Inače, u ovoj godini je za vaučere je izdvojeno 300 miliona dinara, što je 70 miliona više nego u 2016.

Potencijalni korisnici su, podsećaju, u obavezi da podnesu prijave najkasnije 30 dana pre početka realizacije aranžmana.

Vrednost vaučera je kao i do sada, 5.000 dinara i može se koristiti samo za usluge smeštaja, za minimum pet noćenja. Vaučer se može koristiti na području Srbije, izuzimajući teritoriju grada Beograda, Novog Sada, Niša i Kragujevca (izuzeće se ne odnosi na zdravstvene ustanove koje organizuju boravak i pružaju usluge prevencije, lečenja i rehabilitacije u skladu sa Zakonom o turizmu, a koje se nalaze na teritoriji ovih gradova).


 

Vaši komentari
Ostavite komentar